Sociaal roken net zo gevaarlijk als kettingroken

Samenleving
dinsdag, 30 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je van je eerste sigaret ziek wordt en er daarna nog een probeert maar dan nooit meer, dan raak je niet verslaafd. Je krijgt het al wat moeilijker om te stoppen met roken als je een ‘sociale roker’ bent, iemand die alleen bij een drankje met vrienden een sigaret opsteek. De kans is groot dat je er binnen een paar maanden twintig of meer per dag rookt. De kans dat je van kettingroker sociaal roker wordt is klein, maar volgens The Independent niet onmogelijk.
Of de gezondheidsrisico's dan ook kleiner worden is onderzocht in Helena, een stadje in de Amerikaanse staat Montana. In 2002 was het er een half jaar lang verboden om in het openbaar te roken. Wat bleek? In die periode was het aantal hartaanvallen met 40 procent afgenomen. Na het intrekken van het openbare rookverbod nam het aantal hartaanvallen weer toe.
Een onderzoek heeft aangetoond dat als je 30 minuten andermans rook inademt dit kan leiden tot een fatale hartaanval. Iemand die twintig sigaretten per dag rookt geeft eenderde van de risico's aan de partner, terwijl die maar 1 procent van de rook inademt. De wetenschappers waren verbaasd over dit onevenredige risico. Hoewel ze er nog niet helemaal uit zijn, vermoeden ze dat de giftige sigarettenrook al 'piekt' als het op een laag niveau aan het bloed wordt blootgesteld waardoor de kleverigheid van het bloed toeneemt en dus de kans op een hartaanval. Wat geldt voor passieve rokers, geldt natuurlijk ook voor sociale rokers, ze kijken de hartaanval om de hoek mee. Diezelfde wetenschappers geven aan dat luchtvervuiling door fijnstof die het autorijden veroorzaakt overigens net zo gevaarlijk is.
Bron(nen): The Independent