Klimaatactiviste viral na keiharde aanpak in Britse ochtendshow: ‘Misselijkmakend’

Just Stop Oil-activist Miranda Whelehan was te gast in de ITV-ochtendshow Good Morning Britain. Daar werd ze door de presentatoren hard aangepakt. Het kwam hen op veel kritiek te staan.

Presentator Richard Madeley en journalist Lowry Turner spraken vol dedain tegen de vrouw. Ze noemden haar en mede-activisten kinderachtig. “Het draait om ego”, vindt Turner. “Het is festival. Ze gaan met een protestbord op de weg zitten en zorgen ervoor dat de mensen die naar hun werk moeten, niet naar hun werk kunnen.”

“Ik kan niet geloven dat jullie dit zeggen”, antwoordt Whelehan. “Een opwarming van 1,7 graden zal ertoe leiden dat de helft van de wereldbevolking wordt blootgesteld aan onleefbare omstandigheden. Daar zouden we het hier over moeten hebben.”

Ook verwijten ze haar dat ze kleding draagt. "De kleren die je draagt, hebben tot op zekere hoogte hun bestaan te danken aan olie, omdat ze in een auto of een vrachtwagen of een busje naar een winkel zijn gebracht", aldus Madeley. "We hebben het over misoogsten en mensen die aan energiearmoede lijden, maar jij hebt het over de kleren die ik draag?", reageert Whelehan. 

Collega's van Madeley, zoals BBC-presentator Gary Lineker, spraken schande van het optreden. "Dit interview is misselijkmakend. Een bezorgde, jonge klimaatactivist probeert met wetenschappelijke onderbouwing uit te leggen waarom de Britse overheid geen nieuwe oliecontracten meer zou moeten tekenen voor de periode na 2030."

Muur
Het Good Morning Britain-team en kijkers zijn kwaad over een olieterminal-blokkade die Just Stop Oil afgelopen week heeft opgetrokken in Essex om aandacht te vragen voor het klimaat. Sommige tankstations kwamen tijdelijk zonder brandstof te zitten. Een hongerstaking en eerdere vreedzame demonstraties hadden niks opgeleverd.

Zo loopt Whelehan ook aan de talkshowtafel tegen een spreekwoordelijke muur op. “De wetenschap wordt genegeerd. De academici worden genegeerd”, legt ze uit. De beelden van het tenenkrommende gesprek gaan viraal. Er wordt vaak verwezen naar de Netflix-hit Don't look up, waarin wetenschappers ook niet serieus worden genomen als ze een ramp voorspellen. Met het einde der tijden tot gevolg.