Rutte: we ontkomen niet aan lastenverzwaring

Het is "onvermijdelijk" dat de lasten omhooggaan, zegt premier Mark Rutte. Zijn kabinet heeft te maken met flinke financiële tegenvallers. "Ik ga niet de indruk wekken dat je deze hele grote problemen alleen in de uitgaven kunt oplossen", zei hij na de ministerraad.

Waar die lastenverzwaring terechtkomt - bij bedrijven of burgers - wilde hij nog niet zeggen. Hij benadrukte wel dat het kabinet deze zomer nog een lastenverlichting moet invullen voor de burgers in de middengroepen ter waarde van ongeveer 3 miljard euro.

Het kabinet overlegt op dit moment met de coalitiepartijen over de begroting. Er zijn miljarden aan tegenvallers. Zo wil de Tweede Kamer meer geld voor Defensie en de Eerste Kamer dat de AOW omhooggaat, als het minimumloon stijgt zoals het kabinet wil.

Het kabinet gaat ook nog praten met de oppositie over de begroting. Dat is nodig omdat de vier coalitiepartijen in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Volgens Rutte kan de oppositie ook nog aan de begroting sleutelen. Het moet om meer gaan dan het verplaatsen van punten en komma's, aldus de premier.