Oekraïne identificeert dode Russen met software en laat dan familie weten dat zoon/man dood is

Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om gesneuvelde Russische soldaten te identificeren en bezorgt die foto’s dan aan familieleden van de dode militairen. De families van 582 gesneuvelde Russen werden op die manier al gecontacteerd. Dat meldt HLN op gezag van The Washington Post.

De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov deelde vorige maand al mee dat Oekraïne de controversiële software Clearview AI gebruikt “om sociale netwerken te doorzoeken naar profielen van Russische soldaten op basis van (beelden) van hun lichamen, om hun dood te melden aan vrienden en familieleden”.

Meer dan 340 medewerkers van vijf verschillende Oekraïense overheidsagentschappen kunnen ondertussen gratis gebruik maken van Clearview AI, meldt Hoan Ton-That, CEO van het softwarebedrijf. Sinds het begin van de Russische invasie hebben de Oekraïense autoriteiten al de gezichten van meer dan 8.600 gesneuvelde Russen door de database gehaald. Een groep vrijwillige hackers en activisten onder leiding van de Oekraïense regering heeft aan de hand van deze beelden de families van 582 Russen op de hoogte gebracht van het overlijden van hun dierbare, onder meer door hen de foto’s van achtergelaten lijken te sturen.

Bron(nen):   HLN