Aspiritech neemt alleen software testers met Asperger in dienst

De software testers van Aspiritech zijn allemaal jonge mensen met het syndroom van Asperger, een milde vorm van autisme met een normale tot hoge intelligentie. Ze zijn vaak heel handig met computers, omdat ze veel oog hebben voor details, zich goed kunnen concentreren en met veel precisie werken.

Aspiritech, een non-profit organisatie in Illinois, weet die vaardigheden goed te benutten. De naam Aspiritech is afgeleid van Asperger, Spirit en Technologie en de organisatie werd opgericht door de ouders van een jongen met Asperger. De klanten, 9 bedrijven in 2 jaar tijd, zijn tevreden. De klanten zijn goed voor 40% van de omzet; 60% komt uit donaties.

Aspiritech biedt zinvol werk (voor een karig loon: € 9,- tot 11,- per uur) in een ontspannen omgeving waar bazen niet schreeuwen als je te laat bent en niemand het erg vindt als je even alleen wil zijn. Bovendien ontwikkelen de werknemers er sociale vaardigheden. Ze leren samen te werken en ze nemen deel aan georganiseerde uitstapjes: mini-golf, bowlen, uit eten gaan.

Ook bedrijven in Denemarken, België, Japan en Israël zetten mensen met autisme in als software testers.

Veel volwassenen met een vorm van autisme zijn werkeloos. Als je een kind bent met een vorm van autisme, krijg je alle aandacht. Het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt ook gedaan bij kinderen met autisme. Als je volwassen bent, moet je zelf hulp en begeleiding zoeken. Maar dat is nu net wat mensen met autisme heel moeilijk vinden.

Bron(nen):   Time