Kan een olijfboom uit Zuid-Frankrijk hier overleven?

Ons (voor)oordeel over de bezoekers van deze site: bovenstaande vraag heeft een behoorlijk deel van u zich wel eens gesteld. Hier het antwoord uit De Morgen:

Als een olijfboom verhuist naar koudere streken, zoals het gematigde klimaat van België, heeft hij een speciale behandeling nodig. "De normale habitat van een olijfboom is de mildste zone van het Middellandse Zeegebied, waar een mediterraan klimaat heerst met warme zomers en zachte winters", zegt Bart Muys, hoogleraar bio-ingenieurswetenschappen aan de KUL. "Hij kan zeker een maand zonder water. Toch heeft hij vocht nodig. 's Winters regent het in het Zuiden en krijgt de olijfboom daar genoeg water."

Een plekje aan het raam waar de zon schijnt lijkt ideaal, maar is dat niet. "De boom staat het best zoveel mogelijk buiten. Als je hem toch binnen zet, zorg dan dat hij genoeg water krijgt, want daar raakt hij sneller uitgedroogd. De boom is op zijn best in de natuur. Het is zelfs bewezen dat hij in de schaduw, onder bescherming van andere struiken, een ware verjongingskuur ondergaat."

Toch kan de olijfboom hier perfect de winter overleven. "In echte vrieskou overleeft een olijfboom niet, maar hij kan iets koudere perioden zeker gebruiken. Het is wel belangrijk hem in de goede omgeving te plaatsen. In de zomer is een warm plekje aan de zuidkant van het huis ideaal, liefst wat uit de wind. In onze koude winters zet je hem het best in een tuinhuisje of garage, met een vuurtje ernaast voor als het vriest."

Wat moeten we dan doen opdat de boom zijn naam waardig is en dus vruchten krijgt? "Om bloemen en vruchten te krijgen moet de olijfboom op een warme plek vertoeven, al vanaf het voorjaar. In het Middellandse Zeegebied snoeien ze de boompjes koepelvormig, zodat takken en bladeren veel licht krijgen en vruchten vormen."

Bron(nen):   De Morgen