Rechter oordeelt over Zwarte Piet

Dit jaar begint de discussie over Zwarte Piet niet in november, maar al in de zomer. Het heeft even geduurd, maar vandaag komt er een uitspraak over de kwestie of Zwarte Piet racistisch is of niet. De bestuursrechter in Amsterdam maakt om 10.00 uur het vonnis bekend in de zaak die tegenstanders van de geschminkte knecht van Sinterklaas vorig jaar hadden aangespannen.

In november diende al een kort geding om ervoor te zorgen dat de gemeente Amsterdam de vergunning voor de intocht van de goedheiligman en zijn pieten zou intrekken. De voorzieningenrechter wees dit verzoek destijds af, waarop een bodemprocedure volgde. De bezwaarmakers vinden de pieten racistisch en noemen de karikatuur ,,respectloos naar mensen van Afrikaanse afkomst''.

Volgens de gemeente kan burgemeester Eberhard van der Laan alleen een evenementenvergunning weigeren als de openbare orde of veiligheid in het geding zijn. De discussie zou dan volgens de stad niet op het bureau van de burgemeester moeten worden gevoerd, maar in de maatschappij. Van der Laan is overigens met bezwaarmakers in gesprek over de invulling van de komende intocht.