‘Patiënten mijden zorg wegens eigen risico’

Uit een enquête van de Nederlandse Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer 1000 huisartsen blijkt dat steeds meer patiënten een doorverwijzing niet opvolgen. Het gaat daarbij vooral om laboratoriumonderzoek, een verwijzing voor psychologische hulp, het maken van een röntgenfoto en fysiotherapie.

Vorig jaar ging het vooral om het niet afhalen van medicijnen. Dit jaar blijkt het meer te gaan om verwijzingen naar het ziekenhuis en het doen van aanvullend onderzoek (46% in 2014, 33% in 2013). De LHV waarschuwt ervoor dat doorlopen met klachten kan leiden tot zwaardere ingrepen.

Van de ondervraagde huisartsen zegt 94% te maken te hebben met patiënten die geen geld hebben om te doen wat de dokter zegt. 4 van de 5 huisartsen maakt het probleem bespreekbaar en zoekt naar alternatieven, zoals een extra controleafspraak.

Voorzitter van het LHV, Van Eijck: "Zorgverleners en zorgverzekeraars moeten patiënten wijzen op de risico’s van zorgmijden. En patiënten moeten hun gezondheid op de eerste plaats blijven zetten. Maar dan moeten we dit als maatschappij wel mogelijk maken. De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013. Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015. Willen we het probleem van  zorgmijden een halt toeroepen, dan moeten we onnodige hoge financiële drempels voor zorg vermijden."

Bron(nen):   LHV      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bajne

  Ik zit al ruim 2½ jaar zonder werk en binnenkort dus ook zonder uitkering want ondanks alle positieve berichten, stimulerende subsidies en werkgelegenheid creërende politici is het mij nog steeds niet gelukt een baan te vinden, zelfs niet door me aan te bieden voor € 500,- ONDER de kosten van het minimumloon, zoals dat mogelijk wordt gemaakt door de bijna-bejaarde-werkloze-werknemer-subsidie.
  Het huis staat al bijna 2 jaar te koop en binnenkort is het zover dat eigenlijk de hypotheek niet meer kan worden betaald. De eerste besparing is dan het eigenrisico van de ziektekosten voor mij, voor mijn partner moet de verzekering gewoon doorgaan, want die heeft nog wèl inkomen. Daarnaast ben ik voornemens om, als de uitkering helemaal stopt, te gaan zeuren over de vaste premie, die ik dan niet meer kan betalen.
  Ik weet natuurlijk wel dat de ZVW verplicht is, maar verplicht of niet, als je geen geld hebt kun je ook niet betalen, tenzij je ervoor gaat lenen en dat is ook maar beperkt mogelijk.
  Misschien ie het wel mogelijk de rechtsbijstandverzekering dit te laten uitknokken, maar die is als verzekering natuurlijk niet onpartijdig …

  • marianne martens

   Uw verhaal is om “stil” van te worden, heel schrijnend en onrechtvaardig. Aan deze woorden heeft u zelf niets. Zelf nu bent u nog bezig de zaak ook voor u zelf en uw partner goed op te lossen.De Politiek ongeacht kleur of kleurloosheid laat alle leeftijds- categorien in de steek.Wat te doen hier tegen? Zou het niet weten, behalve met groepen overleggen en organiseren.Van onder op?

   uit: Hebben we er iets aan als rijken steeds rijker worden? van Zygmunt Bauman/ uitgeverij Leesmagazijn.

   “Deze neiging om de rijken en machtigen te bewonderen of zelfs te vereren, en om mensen die arm zijn te verachten of op zijn minst te negeren, is de voornaamste en meest wijdverspreide oorzaak van het verval van onze morele gevoelens”.
   Adam Smith

   We zitten helaas opgescheept met 2 Fundamentalistisch Regeringspartijen, de hoop wordt op elk niveau de aarde ingetrapt.Toezeggingen, niets doen. Wel Schiphol ( rijk en winstgevend ) subsidie geven voor werkgelegenheid ? ( Rutte en Asscher ? )
   Hoop dat het lukt werk te krijgen.Succes.

   (in antwoord op Bajne)
  • zo maar iemand

   Wat goed dat u dit schrijft. Dit is een realiteit die vaak niet gezien wordt door mensen die het wel goed hebben. Het ‘eigen schuld’-neoliberalisme wat nu hoogtij voert. Ik wens u en de uwen erg veel sterkte en hoop dat het tij zal keren.

   (in antwoord op Bajne)
 2. Lieve de Kok

  Oh, is dat wat de huisarts denkt? In mijn geval is het geen geldkwestie.

  Ik kom bij de dokter voor een diagnose (want die mag en kan ik als orthomoleculair therapeut niet stellen). Vervolgens kan ik mezelf wel helpen (en anders kan ik altijd nog naar een homeopaat of een andere alternatieve genezer). Ik slik al 48,5 jaar geen geneesmiddelen uit de farmaceutische industrie. Als de huisarts dan zonder overleg recepten uitschrijft en naar de apotheek mailt, is dat niet mijn probleem. Ik heb netjes gezegd, dat ze die meteen kon annuleren, omdat ik ze niet zou gaan halen. Maar dat kan ze niet.

  Als klap op de vuurpijl krijg ik een verwijsbrief voor een slechte gynaecoloog hier in het streekziekenhuis en kan ze geen verwijsbrief schrijven voor mijn eigen goede gynaecoloog 20 km verderop. En dan vindt ze het vreemd, dat ik niet ga? Ik heb een ziektekostenverzekering met volledige keuzevrijheid.

  Mevrouw de huisarts, ik heb mijn probleem opgelost met behulp van mijn eigen voedingssupplementen, ben vervolgens weer teruggegaan naar Prescan, waar in eerste instantie een cyste en een vleesboom (beide 7,5-8 cm) waren geconstateerd. Beiden bleken bij de controle helemaal weg. Kosten voedingssupplementen: 8 euro. Kosten tweede scan: 400 euro. Al met al waarschijnlijk minder dan het honorarium van de gynaecoloog en de operatietafel, maar wel aanzienlijk hoger dan mijn eigen risico.

  En voor zover het over geld gaat: Mijns inziens zou de huisarts meer van voeding en homeopathie moeten weten, daarmee kan hij in een flink aantal gevallen voor weinig geld patiënten genezen.

Reacties niet toegestaan