Lange rijen op Engelse luchthavens door personeelstekorten

Reizigers op de luchthavens van Manchester en Birmingham hebben maandag urenlang in de rij gestaan vanwege personeelstekorten, melden Britse media. Een deel van de reizigers stond buiten in de rij voor de veiligheidscontrole.

Door de drukte hebben meerdere reizigers hun vlucht gemist. Personeel van Manchester Airport zou reizigers die hun vlucht dreigden te missen toestemming hebben gegeven om de rij te verlaten en gebruik te maken van een speciale rij waarmee ze voorrang krijgen.

Op verschillende luchthavens in het land vonden afgelopen maand ook al chaotische taferelen plaats door personeelstekorten, bericht Sky News. De tekorten ontstaan door coronabesmettingen bij medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, die al moeite hebben om vacatures te vervullen na het vertrek van personeel eerder tijdens de pandemie.

Verwachtingen zomer

De branchevereniging voor Britse vliegvelden (AOA) stelt dat haar leden zo snel mogelijk meer personeel moeten proberen aan te nemen. "Luchthavens bereiden zich hier enige tijd op voor", zei de topvrouw eerder over het toenemende aantal reizigers. "Maar tijdens de piekuren hebben passagiers misschien niet de vliegervaring die ze gewend zijn."

Ook andere luchthavens in Europa, waaronder Schiphol, hebben te maken met een tekort aan personeel. Het merendeel van de Europese vliegvelden verwacht om die reden dat deze zomer meer vluchten vertraagd zullen raken, zo bleek afgelopen week uit een onderzoek van ACI Europe, een Europese brancheorganisatie voor vliegvelden.