Verene Shepherd leest Nederland weer de les over ‘racistische’ Zwarte Piet

De Jamaicaanse professor Verene Shepherd vindt nog steeds dat zij de aangewezen vrouw is namens de VN Nederland de les te lezen over Zwarte Piet. Ze denkt dat Nederlanders niet veel weten van het eigen koloniale verleden en dus niet inzien dat Zwarte Piet racistisch en kwetsend is. Ze zei dat in een gesprek met de Nederlandse pers. En om te voorkomen dat ze niet serieus zou worden genomen zei ze eerst maar even hoe veel ze weet: ze heeft 16 boeken geschreven en is professor. ,,Het probleem is dat jullie je eigen koloniale verleden niet kennen. Er wordt in het onderwijs te weinig aandacht aan besteed. Als je die historie niet kent, is het moeilijk om te begrijpen waarom Zwarte Piet kwetsend is.''

,,Ik kom van Jamaica, maar heb op school veel geleerd over Europa. Ik weet wat het Verdrag van Utrecht is, wat dat voor ons in het Caribische gebied heeft betekend. In jullie onderwijs wordt nauwelijks aandacht besteed aan het Afrika vóór de slavernij.''

Conclusie: Zwarte Piet moet weg.

73 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Het is niet zo dat deze Jamaïcaanse mevrouw het officiële VN standpunt vertegenwoordigt. Shepherd is als hoogleraar sociale geschiedenis een van de 72 externe deskundigen met een mandaat van het Hoog Commissariaat
  voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Ze spreekt niet namens de VN, maar mag wel onderzoek doen namens de organisatie.

  Zij heeft de klacht van onze Zeurpieten aangegrepen om uit de coulissen te treden en haar persoonlijke mening te geven. Haar huidige onderzoek heeft tot nu toe niet geleid tot een officieel standpunt van de VN, dus erg serieus wordt ze bij de VN kennelijk niet genomen. Het is mij een raadsel waarom zoveel aandacht aan deze mevrouw wordt besteed, zelfs door onze regering.

  Hoe dan ook, haar optreden geeft mij weer aanleiding mijn persoonlijke mening te verkondigen: Onze Zwarte Piet Moet Blijven!

 2. Guest

  Is dit mens ooit wel eens in Nederland op school geweest ? Nee, maar ze weet wel beter dan wij wat hier onderwezen wordt… zij heeft in Jamaica op school gezeten en daar weten ze echt ALLES van Nederland….zelfs wat er in de klassen in Nederland gebeurt… Pff.
  Zij heeft een geheel eigen agenda en redenen om de nederlanders te betichten van racisme : veel geld lospeuteren voor haar “werkgroep” en een klopjacht op de Europeaan die ze wil kaalplukken om iets wat eeuwen geleden gemeengoed was. Bovendien is ze niet genegen om eens op locatie te komen en het Sinterklaas-feest onbevooroordeeld gade te slaan, nee haar oordeel stond al vast voordat ze ook maar van zwarte Piet gehoord had.
  Het is te belachelijk voor woorden dat de politiek en dit soort rancuneuze en op macht beluste figuren zich bezig houden met een kinderfeest dat al vele jaren zo gevierd wordt. Ga iets nuttigs doen voor het veel te riante salaris dat jullie hebben !
  Hoe verklaart zij trouwens dat onze directe afstammelingen van de slaven in Suriname en de Antillen gewoon Sinterklaas met Pieten vieren en zelf de link naar de slavernij niet leggen ??!! Als er iemand is die ons het slavernij-verleden kwalijk zou kunnen nemen dan zijn zij het wel. Je kunt de huidige en toekomstige generatie nederlanders niet eeuwig verwijten dat onze voorouders (net als vele andere europese naties) zich misdragen hebben. Als je de huidige generatie Nederlanders nu schadevergoeding laat betalen aan de huidige generatie nakomelingen van de slaven (wie krijgt trouwens dat geld?) , wat schiet je daarmee op? Het verleden kan helaas niet ongedaan gemaakt worden maar ik weet uit genealogisch onderzoek zeker dat mijn voorouders zich NIET met slavenhandel hebben bezig gehouden en zou het daarom onterecht vinden dat ik geld moet betalen door een valse beschuldiging.
  Men moet ook niet vergeten dat de voorouders van een groot deel van de huidige Nederlanders vaak niet eens uit Nederland komt en dus nooit met slavenhandel te maken hebben gehad (misschien zelfs wel slaven waren), beetje zuur als je dan toch racist genoemd wordt of niet?
  Ik ben niet racistisch en iemand die sinterklaas met zwarte piet viert is ook niet medeplichtig aan waar deze azijnpissers ons van beschuldigen, strict genomen beschouw ik hun beschulding als smaad want het is onterecht als men mij hiervan beticht. Als deze klagers zo doorgaan dan kunnen ze er overigens wel op rekenen dat een groeiende groep mensen uiteindelijk wel haat zal koesteren jegens hen, en dan krijg je dus pas echt racisme !

  We zijn hier in Nederland met ongeveer 17 miljoen mensen en nog een groot aantal mensen buiten Nederland die gewoon een leuk kinderfeest vieren en dat stukje plezier wordt om zeep geholpen omdat pakweg 1500 mensen een minderwaardigheidscomplex hebben. Get a life, en als het je niet bevalt doe je toch gewoon niet mee met Sinterklaas vieren? Niemand dwingt je.
  Over een paar jaar kunnen we niets meer vieren of doen omdat er altijd wel een minderheid is die zich aangesproken voelt. Vieren we dan “sinterklaas” in de vorm van groene en blauwe marsmannetjes opdat niemand zich dan aangesproken zal voelen aanegezien die huidskleuren niet in onze natuur voorkomen ?
  Het wordt eens tijd dat de achtergestelden in deze maatschappij voor hun rechten opkomen : de blanke kaaskop….

 3. Kopje thee

  Tsja, mevrouw Shepherd heeft goed begrepen dat er veel te halen is uit het eeuwig durende slachtofferschap. Je wil de hele zieligheidsindustrie natuurlijk niet de nek omdraaien. Zoals Diederick al opmerkte in dit draadje https://www.welingelichtekringen.nl/cultuur/333129/fans-van-zwarte-piet-stappen-ook-naar-de-rechter.html#comment-1468316762 er valt geld te beuren. Over het feit dat onze Arabische broeders de grootste slavendrijvers waren die er ook nog steeds hardnekkig mee door blijven gaan hoor je haar niet, want daar valt geen geld van te trekken.

 4. Meester Proper

  Deze Zeurpiet moet in de zak mee naar Spanje!

 5. Mulder

  Mevrouw eist ook herstelbetalingen….
  Maar betekent dat dan ook: ” Terug naar Afrika”?

 6. Dead Silence

  De professor, aan het hoofd van een waardeloze leerstoel, vraagt om als slaaf gezien te worden. Dat is mijn conclusie m.b.t die van haar.

 7. kletsmajoor

  Mevrouw Shepherd kan hoog en laag springen maar het zijn alle Nederlanders samen die over Zwarte Piet en Sinterklaas gaan. Dus ook de zwarte Nederlanders die zich gekwetst voelen. Maar dan niet door rechtszaken aan te spannen waarbij alle witte Nederlanders voor racist worden uitgemaakt met als dieptepunt het op TV dreigen met geweld. Dit soort extremisten bereiken niets anders dan dat de emoties door het dak gaan en oplossingen uit het zicht raken.

  Het is toch al merkwaardig dat dit juist nu op de spits wordt gedreven want het streven naar een Zwarte Piet die ‘minder zwart en minder knecht’ is, is precies wat et de laatste decennia is veranderd aan Zwarte Piet. Op TV zie je dat Zwarte Piet in feite de hele operatie runt en hij/zij is vrolijk maar zeker niet dommig.

  In mijn ogen blijft de kleur van Zwarte Piet dan over als belangrijkste steen des aanstoots. In plaats van rechtszaken voorbereiden hadden de tegenstanders zich beter daarop kunnen concentreren op een constructieve manier. Het gaat uiteindelijk om een kinderfeestje, die moeten het ook nog kunnen begrijpen.

 8. Peter Goy

  Iedereen die hier schreeuwt dat Het SInt feest niet discriminatoir is voert de ene drog reden en de andere schijn argument aan, alles behalve een argument dat zou bewijzen dat het Sint feest NIET discriminatoir is. Typisch iets wat wij Nederlanders doen.

  • kletsmajoor

   Jouw reactie bevat zelf geen argumenten.

   (in antwoord op Peter Goy)
   • Peter Goy

    Wow , je kan lezen.
    Nee , mijn vorige reactie was een constatering, niet om een argument aan te voeren, iets wat de mensen , die niet kunnen of willen inzien dat Het Sint feest discriminatoir is ,ook nooit doen, alleen maar schijnargumenten en drogredenen plaatsen. Dus , kom maar op , waarom is Het Sint feest NIET discriminatoir dan? Voor dat jullie beginnen met reageren , leer eens ALLE drogredenen van binnen en van buiten, zodat jullie hier geen flater slaan.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Ja ja, omdat anderen geen argumenten geven, hoef jij het ook niet te doen? Voor iemand die nogal duidelijk laat merken zich meer te voelen dan de reaguurders hier, is dat een opvallend zwakke redenering. Het zou natuurlijk ook kunnen dat je hun argumenten niet begrijpt of -waarschijnlijker- dat je er niet eens over na wilt denken omdat je meent de ‘juiste’ mening toch al te hebben.

     PS: Ik weet niet wie die ‘jullie’ zijn waar je tegen praat. Ik hoef niet te onderbouwen wat ‘zij’ beweren.

     (in antwoord op Peter Goy)
  • Kopje thee

   Ja, weg met ons….
   De discussie hieronder en in ‘t andere draadje gaat wat mij betreft om de valse beweegredenen achter de plotselinge bezwaren tegen het verschijnsel Piet. Dat verklaart ook de irritaties. Nederlanders die plotseling massaal worden weggezet als racistisch door een vrouw die 30 miljard aan herstelbetalingen wil beuren.

   (in antwoord op Peter Goy)
  • Prikker

   In plaats van zo te schreeuwen en met verwijten te gooien, kun je misschien ook een onderbouwing geven van waarom zwarte piet discriminatoir is.
   En dat graag ééntje die gebaseerd is op argumenten en niet op onderbuikgevoelens.

   (in antwoord op Peter Goy)
  • marianne martens

   u weet toch wel dat u elk probleem in zijn context behoort te bekijken, zie verder Bas Moody.

   (in antwoord op Peter Goy)
 9. M. vd Heijden

  Het zou zo jammer zijn als het laatste reliek van de slavernij uit onze samenleving zou verdwijnen. Zwarte piet is behalve stigmarltiserend, ook een deel van de Europese geschiedenis. Sinterklaas is een bisschop die geëerd en herinnerd wordt door protestanten, die veel geleden hebben onder de knoet van de Katholieke kerk. En Turk, die zich in Spanje had gevestigd en die kinderen bevrijd had. Juist door zwarte piet te verwijderen uit het sinterklaas feest verliezen we een reden om over slavernij te praten, en over de uiterst twijfelachtige rol die Nederland daarin gespeeld heeft. Dat het verhaal anders moet is terecht. Dat zou met de historische figuren juist als een aanklacht tegen de slavernij kunnen werken, moeten werken. Zwarte Piet uit het feest halen is het verwijderen van een mogelijkheid tot discussie over de slavernij die in het boek1984 niet zou misstaan.

  • Kopje thee

   de versie dat het waarschijnlijk juist een bevrijde slaaf is, vind ik ook ‘n mooie interpretatie en ‘n feestje waard. Bij gebrek aan donkere medelanders moesten we jarenlang aan ‘t schminken gaan, maar dat hoeft nu niet meer. Ik vind de discussie prima en ‘t nadenken over oplossingen ook, maar niet o.l.v een mevrouw die de westerse wereld de eeuwige schuldrol wil opdringen en een bak geld wil beuren.

   (in antwoord op M. vd Heijden)
  • Prikker

   Leg eens uit wat zwarte piet met slavernij te maken heeft, want die link snap ik niet.
   Sinterklaas bevrijdde zelfs de oorspronkelijke zwarte piet, dus hij is wel de grootste vijand van slavernij.

   (in antwoord op M. vd Heijden)
 10. Koper

  Piet wordt verboden omdat hij monoraciaal is en een ondergeschikte rol heeft. Dan zou de kerstman verboden moeten worden omdat hij een dominante rol heeft en ook monoraciaal is.
  Ik stel voor elk kleurtje te ontkennen.

 11. willy

  jammer dat die vrouw zelfs te stom is de rol van de zwarte piet te snappen en niet eens wet, wat een onzin dat idiote gedoe is om de figuur van de piet.. de piet is geen “neger”, de piet is de tegenpartij van de sint en had en langere geschiedenis als de slavernij…
  straks is een autoband racisme!! omdat die zwart is…..
  die van de vn zouden zich beter met de honger en oorlog bezig houden en da iets aan doen… niets te eten te hebben is racisme!!
  en het word tijd dat gekleurde mensen de slavernij in hun hoofd beenden.
  ik heb een keer iemand aangesproken die in een winkel rokte. dat ik dat asociaal vind. die had mij meteen voor racist uitgemaakt. da heb ik pas gezien dat die zwart is!
  egaal wat je tegen iemand met een kleur zegt, het is meteen racisme.
  je mag ook geen kritiek op joden hebben, is meteen antisemitisme.

  • marianne martens

   belangrijk artikel, dank je wel. Verduidelijkt veel over deze vrouw en haar groepsleden en het is regelrecht ophitsend tegen miljoenen mensen die al een mega -schuldgevoel ooit hebben gehad.Trouwens ben uit geëvolueerd.

   (in antwoord op Pieternel)
 12. marianne martens

  Deze affaire neemt een buitenproportionele omvang aan. Lijkt ook gevaarlijk, zie alle voorbeelden, die met 1aanleiding,variërend van discriminatie, geweld, geschiedenis zijn begonnen bv Joegoslavië, Duitsland, moslims.Israel. Na opwinding elkaar dan letterlijk de hersens inslaan of te wel rechtszaken beginnen. Bijzonder vreemd deze handelswijze, ook al zou er enige grond van waarheid zijn, deze complexe Piet moet blijven.Gaat het niet uit de hand lopen? Kennelijk. Negeren die hap en op 5 december met 10 miljoen mensen de straat
  als Piet ( tin ) de straat op, hoop dat het niet regent.

 13. ikookeven

  Zwarte Pieten worden juist door ons op handen gedragen! Ze zijn leuk, grappig en slim! De Pieten zeggen met een knipoog de waarheid….

  Volgens mij weet Verene zelf niks van Zwarte Pieten. Ze zijn zwart omdat ze door de schoorstenen gaan, zwart van het roet! Niet van huid! En dan nog…

 14. Mulder

  Las weer hieronder dat Sinterklaas een Turk zou zijn.
  Hij leefde rond 300 in Klein-Azie (nu Turkije). Dat was Christelijk, totdat de Turken kwamen, rond het jaar 1050, en de Islam metgeweld doordrukten. Sinterklaas een Turk noemen is dus even dom als de Azteken Spanjaard noemen.

 15. ikookeven

  Wil ik er nog even aan toevoegen: Wij blanken waren ook regelmatig als slaaf te vinden, in de 17de eeuw, bij Salé. Noord-West Afrika. Hoor je nooit iemand over.

  • Lies

   De Afrikanen beheersten de slavenmarkten in Afrika en daar werden niet alleen donkere Afrikanen verkocht maar ook uit Spanje geïmporteerde blanken.

   (in antwoord op ikookeven)
   • ikookeven

    Michiel de Ruyter zou hier over mee kunnen praten 😉

    (in antwoord op Lies)
  • Bas Moody

   In de periode tussen 1500 en 1850 zijn bijna 2 miljoen blanke slaven verhandeld. En de UK had ook nog Australie waar ze gevangenen naar deporteerden waar ze slavenarbeid moesten verrichten.

   (in antwoord op ikookeven)
 16. Bas Moody

  HOE SERIEUS KAN MEN VERENE SHEPHERD NEMEN?

  Verene Shepherd meent dat de Nederlander geen besef heeft van haar koloniaal verleden.

  1. Ze stelde: “ In jullie onderwijs wordt nauwelijks aandacht besteed aan het Afrika vóór de slavernij.”.
  2. “Het probleem is dat jullie je eigen koloniale verleden niet kennen. Er wordt in het onderwijs te weinig aandacht aan besteed.’’

  Let wel, ze is professor en heeft wel 16 boeken geschreven. Ze vergeet erbij te vermelden dat haar titel bij een laag aangeschreven universiteit is behaald en dat het een pretstudie betrof. Naar de boeken die ze heeft gepubliceerd is nagenoeg geen vraag. Geen van Verene’s boeken is opgenomen in de aanbevolen “must reed” boekenlijst van gerenommeerde
  Universiteiten zoals Princeton, Yale, Stanford en Harvard.

  Het Afrikaans slavernijverleden voor zover er registraties van zijn gemaakt bestond op zijn minst al 3000 jaar voor Christus. De Afrikaanse bevolking leefde als jager-verzamelaars. Geschiedkundig volledig oninteressant
  omdat er zeer weinig over te vertellen valt. Over de Nederlandse jager-verzamelaars, de Batavieren met hun hunebedden wordt in de lesboekjes dan ook nauwelijks aandacht besteed. Dus waarom zou het wenselijk zijn om meer tijd te steken in de geschiedenis van een vergelijkbaar laag ontwikkeld volk in een andere regio?

  En mocht Verene Shepherd de Afrikaanse geschiedenis voor 1500 na Christus bedoelen – de aanvang van blanke slavenhandel – dan zou dat een nogal dom verlangen zijn. Want dan zou het kwaadaardige blanke ras namelijk geconfronteerd worden met het feit dat de slavenhandel helemaal niet was zoals zij ons graag wil laten geloven. Ze heeft de hoop dat blanken een schuldcomplex krijgen en aan alle zwarten in de Zuid-Amerikaanse en Caribische regio een schadevergoeding betalen.

  In een periode van 350 jaar zijn 11 miljoen Afrikaanse slaven verhandeld. Nu lijkt 11 miljoen enorm veel. Maar het is een misleidende weergave. In totaal ging het jaarlijks slechts om 31.500 slaven. Veruit de meesten van hen waren misdadigers en krijgsgevangenen. In de periode voor de Westerse
  slavenhandel werden misdadigers maar op één wijze gestraft, de doodstraf. En de wijze van uitvoering van een doodstraf was meestal een langdurige en pijnlijke aangelegenheid. Het maken van krijgsgevangenen bleef voor de Westerse slavenhandel meestal beperkt aan de eigen lokale ‘tribal’ behoefte aan slaven. Meestal van het vrouwelijk geslacht (vanwege economische bijdrage en het in stand houden van genetische diversiteit). De mannen van vijandige stammen werden over het algemeen niet gespaard (lage economische waarde en vormden potentieel een bedreiging). Sinds de komst van de Westerse slavenhandel werden bij stammenoorlogen de gevangen genomen mannen niet meer vermoord maar verkocht aan
  de blanken. In de strook waarlangs de slaven gehaald werden woonden toen ter tijd ongeveer 100 miljoen afrikanen. Jaarlijks werden tienduizenden misdadigers als afschrikmiddel door martelingen om het leven gebracht. Jaarlijks kwamen honderdduizenden mannen om in de stammenstrijd. En zoals eerder geschreven werden mannelijke gevangenen meestal niet gespaard. Als men in deze feitelijke context de slavenhandel in 31.500 personen betrekt dan komt men al snel tot de conclusie dat de hoeveelheid, reuze meeviel. De betrokken slachtoffers hadden eigenlijk het geluk om nog te leven.

  Dat betekend niet dat slavernij op enige wijze goed te praten valt. Want de handel vormde wel een stimulans tot het voeren van oorlog.

  Dat ons koloniaal verleden met betrekking tot de slavenhandel niet uitgebreid tijdens geschiedenislessen ter sprake wordt gebracht heeft te maken met de minimale betrokkenheid in totalen en het leverde economisch gezien niets op vergeleken bij de exorbitante winsten die de VOC boekte. De VOC aan wie we de Gouden Eeuw te danken hebben gehad. De WIC maakte nog geen procent uit in de totale opbrengst van de Nederlandse economie.

  Het is dan ook logisch dat we geschiedkundig meer tijd besteden aan de reden van onze economische voorspoed, aan gevoerde oorlogen en de ontstaansgeschiedenis van het Koninkrijk dan aan een gebeurtenis die
  nauwelijks van betekenis is geweest. En zeker niet vergeleken bij de impact die WOI op Europa heeft gehad en de daarop volgende WOII. Zeg maar hedendaagse geschiedenis.

  De WIC transporteerde per jaar gemiddeld 1000 slaven. Net drie scheepsladingen. Een veel gehoorde klacht is het 15% percentage dat aan
  ontberingen stierf tijdens het transport. De wijze van slaven transport was zeker niet comfortabel te noemen. Maar ook de bemanning beschikte over zeer slechte accommodatie die kwalitatief zich nauwelijks onderscheidde van de slavenvertrekken. De handelswaar moest fysiek zo gezond als mogelijk worden afgeleverd want dat leverde de kapitein een extra bonus op. Met als gevolg dat slaven soms beter te eten kreeg als de bemanning. Het sterfte cijfer onder de bemanning was dan ook even hoog als onder de slaven.

  Er waren slechts een tiental Nederlandse families financieel betrokken (aandeelhouder WIC) bij de slavenhandel. Het is dan ook onredelijk van de mensen met een zogenaamd slavernijtrauma om van de gehele Nederlandse
  autochtone bevolking – ongeveer 9 miljoen mensen – een schuldgevoel te
  verwachten over een gebeurtenis waar hun voorvaderen nooit in betrokken zijn geweest.

  En als ze compensatie willen dan kloppen ze maar aan bij het koningshuis en een aantal leden uit de adellijke stand die financieel profijt bij de slavenhandel hebben gehad. Maar dan moet ze wel achteraan in de rij aansluiten want er zijn op dit moment ook nog 9 miljoen nazaten van Nederlandse lijfeigenen die ook nog aanspraken kunnen hebben.

  Verene Shepherd veronderstelt veel maar onderbouwd niets. Wel verdraaid ze onafgebroken een heleboel feiten waardoor het lijkt alsof ze uit eigen onderzoek steeds het juiste concludeert. En als iemand met negroïde etniciteit iets roept over een slavernijverleden dan kan en mag een etnisch blanke de juistheid daarvan natuurlijk nooit in twijfel trekken.

  En zo ontwikkeld zich een nieuw artikel op de voorpagina van de Fabeltjeskrant.

  • Kopje thee

   Ze schreef haar proefschrift aan de universiteit van Cambridge, lees ik?

   (in antwoord op Bas Moody)
   • Bas Moody

    Een proefschrift schrijf je thuis. Het enige dat ze gedaan
    heeft is inleveren bij Cambridge. Dat lijkt heel wat meer dan dat het in
    werkelijkheid is. De helft van het te behalen cijfer is gebaseerd op grammaticale
    juistheid, vorm en toepassing APA normen. Gezien het pretpakket zal de inhoud
    verder niet veel voorstellen. Met haar uitspraken laat ze overigens zien dat ze
    weinig geleerd heeft van de wijze waarop ze haar proefschrift moest indienen. En
    met haar gedrag toont ze aan weinig tot geen respect te hebben voor gedegen wetenschappelijk
    onderzoek want geen van haar uitspraken is gebaseerd op feiten.

    (in antwoord op Kopje thee)
 17. Kopje thee

  Intussen heeft de VN in 2010 wel het Perzische feest “Nowruz”, compleet met zwart geschminkte nar (Haji Firoez, die ook een blanke grijsaard begeleidt) als te beschermen erfgoed bestempeld. Opvallend: in Iran werd slavernij pas in 1928 afschaft. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hadji_Firoez

  • Bas Moody

   Nowruz is in opdracht van de VN verklaard tot erfgoed. Hetgeen Verene Shepherd onderneemt, doet ze op eigen instigatie. Ze werkt binnen de VN voor een adviserend orgaan dat indien de VN haar mening op waarde schat een beroep op haar gedaan kan worden. Ze kan ongevraagd een advies uitgeven en dat advies beland dan net als elk ander advies op de grote ongelezen stapel. De Zwarte Piet issue staat niet op de VN agenda. Of de VN blij is met haar werk valt te betwijfelen omdat ze meer schade aanricht dan dat ze volkeren dichter tot elkaar brengt.

   (in antwoord op Kopje thee)
 18. Ger

  Ze mag in december wel meedoen als zwarte piet , dan kan ze kindjes uithoren over slavernij en over racisme. Verene ga naar huis en ga echt werken of ga nog een boek schrijven , maar laat Nederlandse kindertjes hun heiligdom behouden

 19. pipolakki

  Wat een ontzettend gezanik en gezeur over de rug van mijn kinderen’ en waar zeikt die muts over ze ziet er zelfs uit als ,onze’ stereotypering
  Van Zwarte Piet, gaat heen en rtespecteer mijn BLANKE cultuur, met je discriminatie. Wij Blanken worden op dit moment meer gediscrimineerd dan welke bevolkingsgroep ook ! Bah bah.

 20. AnneHaan

  Er is inderdaad veel wat we niet weten over ons eigen koloniale verleden. Er wordt in het onderwijs onvoldoende aandacht gegeven aan de minder mooie kanten daarvan. Op dat punt heeft ze gewoon gelijk.

  • Kopje thee

   Nonsens. Mijn leraren deden niet anders dan het cilicium over de rug halen: van de slavernij tot de verraders van Anne Frank en de politionele acties tot de schande van Erwin Duinmeijer. Ik herinner me eindeloze acties tegen racisme, dat altijd gepresenteerd werd als een bij uitstek blanke hebbelijkheid. Ook nu krijgt geldwolf Shepherd een buitensporig groot podium voor haar kruistocht, durft geen serieuze krant er vraagtekens bij te zetten. “Weg met ons” regeert hier al vijftig jaar.

   (in antwoord op AnneHaan)
   • Lies

    ach, ze wil alleen maar “herstelbetalingen” 😉

    Namens de Jamaicaanse regering is zij betrokken bij de claims die veertien Caribische landen tegen Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk hebben ingediend, waarbij enkele honderden miljarden euro’s als herstelbetaling worden geëist vanwege de slavenhandel waarbij deze landen twee eeuwen geleden betrokken waren

    (in antwoord op Kopje thee)
  • Peter

   Er is veel veranderd na die tijd. Laat ze maar eens naar Amerika kijken met al die illegale slaven. Nee mevrouw heeft stront in d’r ogen. Ik ben benieuwd hoeveel slaven zij heeft.

   (in antwoord op AnneHaan)
 21. Anna

  Het koloniale verleden speelde zich inderdaad af op de Antillen en hier had je dus zo goed als geen donkere mensen. Het was een wereld apart waar verschillende rassen zich met elkaar mengden en ook negroïde of halfbloed mensen zelf weer slaven hadden. Net zoals de kampen in Duitsland wist men ook niet veel van, maar daarna wel.
  Zwarte Piet is niets anders dan iemand die boete doet voor zijn zonden en zich daarom zwart maakt, heeft niets met slavernij te maken. Het is een Christelijk Katholiek feest en wanneer een rechter dat als kwetsend beoordeelt zonder gedegen onderzoek dan is dat een vooroordeel en discrimineert zij blanke mensen in dit land helaas. Dan kan ik dus helaas ook zeggen dat wanneer iemand een hoofddoek draagt ik daar als vrouw op lijk en minder lijk dan een man…………..in principe zou dat kunnen. Ook de Chinees die zich bij Linda in Nederlandse kleding verkleedt als vrouw zou dan denigrerend kunnen zijn, zo kun je doorgaan, Carnaval, etc.
  Bovendien gaat het dan om godsdienstvrijheid en zouden bepaalde politieke partijen hier ook op in kunnen spelen dat nog andere uiterlijkheden van godsdienst verboden mogen worden.

  http://youtu.be/Zq8nhL4gfyg

  Bekijk het filmpje maar. Dit heeft echt helemaal niets met racisme te maken wel met discrimeren van een blanke bevolkingsgroep door een vooroordeel van een rechter in Amsterdam en mw. Shepherd zonder gedegen onderzoek.

  Denk maar aan de gedichtjes en surprises dat is iemand nog even op de hak nemen over foutjes etc. Een vergeten verjaardag stip je aan, een borreltje teveel, roken, allemaal zaken die in gedichtjes worden besproken tenminste de echte Sinterklaasgedichten. Ik voel mij gediscrimineerd en ja daar heb ik ook melding van gemaakt. Ik hoop dat meer mensen dat doen want dit kan echt niet, dat gebeurt van de andere kant ook en zolang het van deze kant niet gebeurd. Want mensen in het ongewisse laten gebeurd bij de meeste antipietsites ook daar mag je als andersdenkende absoluut niet posten. Misschien dat dit soort zg. sociale mensen weer echt sociaal kunnen worden. Bovendien als zij vindt dat het schort hier met het onderwijs dan kan ze een goede opleiding gaan financieren voor 30 miljard ipv hier 30 miljard op te eisen zodat wij straks asiel in Afrika moeten aanvragen.

  • marianne martens

   goed idee

   (in antwoord op Anna)
   • Anna

    Ja, dankje, als ZP niet meer zwart mag wel. Maar ik ga er maar van uit dat hij gewoon zwart blijft zoals ons erfgoed is met al zijn positieve betekenis..

    (in antwoord op marianne martens)
 22. Lies

  Laat Verene Shepherd eens iets toen tegen de homohaat op haar eiland.
  Daar worden nog steeds mensen afgeslacht die niet hetero zijn. Maar Verene heeft blijkbaar zo haar prioriteiten (zwarte piet moet weg). Zoals nog geen jaar geleden: http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3490953/2013/08/12/Transseksueel-Dwayne-16-afgeslacht-op-Jamaica.dhtml

  Jamaica is één van de meest homofobe landen ter wereld.

 23. Anna

  Was net een beetje lang verhaal, ik moest heel wat kwijt 🙂
  http://youtu.be/Zq8nhL4gfyg

  • Bas Moody

   Leuk filmpje van 4 minuten, zeker de moeite waard om te zien

   (in antwoord op Anna)
   • Anna

    Dank je Bas. Ben er ook behoorlijk zoet mee geweest (woordspeling, haha) Krijg vast wel een cadeautje dan. En hoe vind je deze: Give Santa the sack (cartoon of Sinterklaas) let him show remorse!. En laat de hele wereld Sinterklaas vieren. Oftewel iemand de zak geven: iemand boete laten doen voor zijn foutjes. Ik kom steeds meer tegen.

    (in antwoord op Bas Moody)
 24. Bas Moody

  Verene vergeet dat het enige volk waar slavernij echt is afgeschaft uit West Europa komt. Dus door emigratie ook in Canada, USA, Nieuw Zeeland en Australie. In de rest van de wereld zijn momenteel – anno 2014 – tenminste 100 miljoen slaven werkzaam.

  • Bas Moody

   Overigens begon het einde van de slavernij doordat de Yankees tegen dit onrecht streden. Dat waren overigens Nederlanders. Yan = Jan en Kees = kees. Dat Nederland als natie de slavernij als laatste heeft afgeschaft had weinig betekenis van invloed daar het slechts om maximaal 1000 slaven per jaar ging. Bovendien wist de bevolking nergens van af. Het was tenslotte het Koningshuis dat het meeste geld verdiende met de WIC. En net als de CEO’s van het heden deelden de heren vroeger hun besluiten en strategieën niet met het voetvolk.

   (in antwoord op Bas Moody)
 25. ikookeven

  Veel buitenlanders snappen niet veel van Nederland. Ik las eens een over een onderzoek waarin wij Nederlanders vreselijke krenten zouden zijn, omdat wij het minste (van de rijkste landen) geld uitgeven voor kerstcadeaus. Het onderzoek zag ons Sinterklaasfeest compleet over het hoofd, want zo iets simpels verklaart zo’n uitkomst.

  Maar dit een beetje terzijde.

 26. ikookeven

  Zei iemand dat ze zelf als Zwarte Piet kan meedoen? Nou nee, ten eerste: ze is niet leuk, en ten tweede: ze heeft geen gevoel voor humor.

  Ik verbaas me dat iemand die bij de VN werkt zo bevooroordeeld is. Is ze hier ooit geweest tijdens een intocht van Sinterklaas?

  • Anna

   Nee, alleen voor een kopje thee met Asscher net als Bolo zegt 🙂 Let’s give Verene the sack just like Santa. Let them show remorse.

   (in antwoord op ikookeven)
 27. Bolo

  die past zo bij de pvda kopje thee drinken en we lullen nergens meer over, wat een achterlijke doos net of de mensenrechten verbeteren wereldwijd al op een dus danig hoog niveau zitten dat ze tijd voor zo iets onzinnigs als ONZE zwarte piet heeft, ga nuttig werk doen schat en kleed je eens op een fatsoenlijke manier voor je op de foto moet

  • Hans H

   “..kleed je eens op een fatsoenlijke manier..” Dit is het soort reacties waarvan ik over m’n nek moet: de met haat gevoedde stompzinnige primitieveling ten volle uit.
   Als dit niet wordt weggehaald kun je die iig in je zak steken.

   (in antwoord op Bolo)
   • Bolo

    ach ik schreef al eerder iets over “mevrouw” Shepherd
    kun je hier lezen

    http://1970bolo.blogspot.nl/2013/10/sint-en-de-naties.html

    Verder ben ik het totaal met je zienswijze oneens, maar moet ik toegeven dat mijn opmerking over de kleding niet gepast is, is wel mijn mening maar niet iets waarop je iemand moet aanvallen.
    btw wel graag over je nek gaan in een bakje anders geeft het zo’n troep…….

    (in antwoord op Hans H)
 28. Peter

  Ik denk niet dat zij zich gediskrimineerd hoeft te voelen.

 29. Lio

  Ze heeft blijkbaar gelijk. Dat de slavernijgeschiedenis geen aandacht krijgt op scholen is al enkele jaren terug onderkend door politiek in Nederland, waaronder de minister van onderwijs en de 2de kamer. Dat de scholieren niet weten wat het verdrag van Utrecht is en wat het inhoudt is ook vrij duidelijk, je hoeft het maar aan een willekeurige scholier te vragen; nooit van gehoord!
  Nederland houdt liever van reuskleurige beelden en kan slecht omgaan met kritiek. Het volk van wijsneuzen en betweters.

 30. Hans H

  Om er eens een godwin tussen te gooien: 5 jaar bezetting door de oosterburen en de haat was tientallen jaren niet van de lucht en de roep om Widergutmachung evenmin. Pas na het WK van ’88 kwam aan het licht dat dat sterk was afgenomen Niet alleen door het EK natuurlijk, maar vooral door de bescheiden houding,een diepgewortelde schuldbesef en begrip voor de gevoelens van hun vm slachtoffers. Een houding die ik bij veel van de Koene Verdedigers van Onze Blanke Tradities mis.
  Afrikanen zijn honderden jaren lang op onmenselijke wijze uit hun geboortelanden weggesleept en oa door NL verhandeld, domweg omdat ze als inferieur werden gezien, en kennelijk nog.
  De kwaadaardige toon waarop deze discussie door de ‘liefhebbers’ van Sinterklaas wordt gevoerd getuigt van een ontbreken van enig kennis van die geschiedenis en een besef van de gevolgen ervan, of iig de wil daartoe.
  Als (blank) Nederlander schaam ik me voor de onverholen racistische haat waarmee mevr. Shepherd hier wordt neergesabeld. En niet alleen zij.

  • ikookeven

   Verene zet zelf de kwaadaardige toon. En jij bent zo te lezen ook boos, vol met vooroordelen. Was Verene blank, dan zou ze dezelfde verontwaardigde reacties uitlokken. Jouw houding is vrij agressief. Extreem zijn lijdt tot agressie. Wil je dat voorkomen, wees dan gewoon wijs. Heb respect voor culturen. Ook de Hollandse. Het is een onschuldige traditie, vol vrolijkheid. Een feest voor kinderen. Of heb je die niet?

   (in antwoord op Hans H)
   • Hans H

    Wie of wat ik ben, of ik kinderen heb of niet, doet absoluut niet ter zake. Ook jij mist finaal de point en hebt geen enkel argument en gaat nergens in op wat ik feitelijk heb te melden. Het gaat om de teksten die gebruikt worden. Ik geef toe dat ik me boos kan maken om de laaghartigheid waarmee Shepherd hier wordt afgemaakt. Dat heet verontwaardiging. Geen enkel argument wordt gebruikt, er wordt slechts op de persoon en haar afkomst gespeeld.
    Ik hoop iig verschoond te blijven van het soort ‘wijsheden’ waarmee je hier op proppen komt. De spruitjeswalm die daar van af slaat is niet te harden

    (in antwoord op ikookeven)
    • ikookeven

     Ik zeg niet dat IK wijs ben. Maar jij bent het zeker niet. Zoals je schrijft draagt in ieder geval niet bij aan wat je wèl wilt bereiken. Jij sabelt zelf mensen neer. Daarom maak jij je er zo druk over. Relax. Je hoeft helemaal niks.

     (in antwoord op Hans H)
    • kletsmajoor

     Argumenteren is meer dan een paar regeltjes geschiedenis opdreunen.

     (in antwoord op Hans H)
  • Pietje_Precies

   negers werden doorgaans verkocht door…..andere negers. Dat is blijkbaar een non issue, maar de afdeling Transport en Logistiek (NL) wel….en ik hoor haar ook niet klagen bij de Arabieren, die er ook wel een handje van hadden.
   deze mevrouw praat poep.

   (in antwoord op Hans H)
 31. input@nu

  De reageerders hier illustreren weer op sublieme wijze de onwetendheid en zelfvoldaanheid waarvan de Nederlanders worden beschuldigd. Daarmee bevestigen jullie allen deze dame in haar gelijk. Leer eens kritisch naar jezelf te kijken

  • ikookeven

   Jij reageert ook 😉

   (in antwoord op input@nu)
  • Lies

   het gaat helemaal niet om zwart of blank, (ook al beginnen er op ieder forum mensen te schelden) het gaat er om dat mevrouw Shepherd zo maar wat losse flodders de lucht in schïet en zichzelf in de slachtoffer rol wentelt. “Er is toch al een Santa? waarom moeten jullie nog een andere Santa?” Wie kent de geschiedenis ook al weer niet? Wijzelf ook niet voldoende denk ik. Lees eens iets van Arnold Jan Scheer, die heeft over de hele wereld onderzoek gedaan naar de viering van het Sinterklaas-feest. Het is al veel ouder dan wij denken. Kijk: http://youtu.be/vx1ptSLzJws

   (in antwoord op input@nu)
 32. Anna

  Deze dame heeft een vooroordeel zonder gedegen onderzoek dat betekent niets anders dan discriminatie van jawel de Nederlanders. Gaat gewoon om een katholiek feest en feitelijk onneemt ze dus vrijheid van religie en kan elke hoofddoek hiermee verboden worden, maar die rechter die zogenaamd gewenst sociaal gedrag vertoont en Nederlanders en zichzelf uitmaakt voor racist vind ik nog veel erger. Bij Verene Shepherd is het onwetendheid door eenzijdige informatie, wat dat betreft zijn we weer bij de jaren 40-45 belandt. De rechter zou een intelligent persoon behoren te zijn. Kijk in de bijbel en lees en anders kijk naar http://youtu.be/Zq8nhL4gfyg en vergeet ook vooral niet dat de katholieken het een tijd achter gesloten deuren hebben moeten vieren. De kerstman heeft alleen de zak meegenomen en is zijn as vergeten want daar is spijt betuigen niet belangrijk klaarblijkelijk. Ons feest om spijt te betuigen wordt in ieder geval verboden.

 33. Rob1001

  Professor Verene Shepherd ga zo door met haat zaaien en racisme kweken, ik baal er van dat andere culturen hun cultuur hier willen implementeren doe dit zonder anderen te kwetsen lekker voor jezelf, als prof. zou u moeten weten vooruit te moeten kijken ipv terug hier is in te winnen en dat kan samen tenzij andere culturen daar anders over denken voor eigen gewin, Dit is natuurlijk makkelijk terug te kaatsen met een bekende spiegel en nu wil ik ook niet herinnerd worden aan ons verleden waar wij niets mee kunnen, wat is uw verleden in uw familie..?? Zullen we uw stamboom eens uitlichten en kijken wat we er mee kunnen. We vinden wellicht iets waarmee we u kunnen kwetsen waar u niets mee kunt. Blijf van onze cultuur anders wil ik ook niet meer aan ons koloniale verleden denken en wordt er iedere keer mee geconfronteerd als ik een gekleurde zie dus ga iedere keer de politie bellen dat ik een zwarte piet op straat zie en vraag een verbod ervoor aan want ik kan er niet mee leven wat er deze mensheid aangedaan is en wil deze verzoeken dat deze zelf zijn roots op zoekt en er zelf naar toe gaat omdat de waarde van het leven hier nu wel hoog is is dat mogelijk. Je voorouders zijn tenslotte met niets gekomen.
  Ik wordt er misselijk van bah…. het kan toch zo mooi zijn samen…, maar laat elkaar in zijn waarde en respecteer elkaar zoals je bent. Dat kan toch zolang er geen jaloezie is Professor Verene Shepherd…. en vertel waar het werkelijk om gaat en waarschijnlijk om personal branding.
  Kwetsen is makkelijk maar helen gaat langzaam.

 34. Hans H

  Zelden zoveel malloten aan het woord gehoord, zelden zoveel onverholen rassenhaat gelezen als onder dit artikel.
  De domheid viert hier waarlijk haar hoogtij. Da’s op zich niet erg, ware het niet dat de domheid op deze pagina’s kwaadaardig is en zich, zoals jegens hen met een andere huidskleur richt.
  DDS en Elsevier als toelichting aanhalen. Dat moet genoeg zeggen over de minuscule denkraampjes en het gevaarlijk lage IQ van de pathetische losers die zich aan die haatsites bij uitstek vastklampen om hun morele failliet nog enigzins een legitiem tintje te geven.

 35. Istar Nimdraugul

  De kennis over Afrika vóór de slavernij is niet het probleem. Deze professor mag dan geweldig veel kennis hebben over het Nederlandse koloniale verleden. Maar wat weet ze van het Nederlandse gebied voor deze tijd?

  Weet ze: dat de oorsprong van het Sinterklaas-feest stamt uit een pre-christelijke tijd?
  Dat de Pieterman is eerste instantie helemaal niet menselijk was, maar een geknechte natuurgeest?
  Dat Sinterklaas de plek heeft ingenomen van Odin? Of kennen wij meer kerkelijke leiders, die op witte paarden over de daken rijden?

  Men valt dus over de huidskleur, die afkomstig is van een afschrikwekkend wezen. Die zwart als roet was en tijdens de nacht je kwam halen, als je niet lief was geweest. Snap je waarom een zwart wezen dan meer te vrezen is?

  Als men dit al niet wilt horen, wijst men naar de kleding. “Zie je wel! Slaven-kleding.” Zijn dit dan ook slaven? https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQB3gtAV7nh1DSph&w=470&h=322&url=http%3A%2F%2Fwww.explore-italian-culture.com%2Fimages%2Fswiss-guard-02.jpg

  Ik zeg ook zeker niet dat de Pieterman na meer menselijker gemaakt te zijn, niet op een negroïde persoon is gaan lijken. Bedenk echter wel dat in de jaren 60 het nog heel gewoon was een Pieterman te hebben met zwarte lippen, en roodomrande ogen.

  Ik vraag me dus ook echt af, wie hier nu dom is. Veel te hebben geleerd, wilt nog niet zeggen dat men alwetend is. Ik ben ook niet alwetend. Maar ik staar me tenminste niet blind op 1 verklaring, en kijk verder om me heen. Als meer mensen dat zouden doen, zouden we waarschijnlijk helemaal deze discussie niet hebben.

  Ja de geschiedenis rond de slavenhandel was gruwelijk. Maar net zo gruwelijk was de geschiedenis van de komst van het christendom in ons land. De mensen die het oude geloof aanhingen en levend verbrand werden of onthoofd. Van beide tijdvakken is er niemand meer onder de levenden. Waarom moet een overblijfsel van het oude geloof dan wijken door een valse beschuldiging van racisme? Waarom niet op deze oudere geschiedenis letten, zodat we die ook mee kunnen laten wegen in ons oordeel?

  Of ben ik door dit te zeggen al weer met blinde rassenhaat bezig?

Reacties niet toegestaan