Als dat maar goed gaat: grote Ajax-aanhang bijeen op Leidseplein

Op het Leidseplein in Amsterdam is een grote schare Ajaxsupporters bijeen, voorafgaand aan de wedstrijd die Ajax landskampioen kan maken. Enkele honderden supporters van de harde kern van de club zingen uit volle borst Ajax-liederen en steken vuurwerk af. Ook zijn er fakkels te zien.

De politie die in groten getale aanwezig is, blijft op afstand rond het plein. Het Leidseplein is samen met het Rembrandtplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied, evenals de omgeving van de Johan Cruijff ArenA. Dat geldt tot 02.00 uur. Iedereen in die gebieden kan preventief worden gefouilleerd. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dat besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. Ze hielden al rekening met groepen supporters die naar de binnenstad en het gebied rond de ArenA zouden gaan, waarbij de kans bestaat op grote openbare ordeverstoringen.

Ajax speelt woensdagavond de kampioenswedstrijd in de Johan Cruijff ArenA tegen Heerenveen. Als de Amsterdammers de 36e landstitel in de wacht slepen, volgt na de wedstrijd direct een huldiging in het stadion.