Israël zou grondoffensief voorbereiden

'Hamas heeft gekozen voor escalatie en zal daarvoor een hoge prijs betalen', zei de Israëlische president Netanyahu vandaag. Hij heeft het leger opgedragen zich voor te bereiden op een grondoffensief in de Gazastrook. Naast de 1500 reeds opgeroepen militairen zijn er nog duizenden extra reservisten bijgekomen. Ondertussen voerde Israël vannacht een nieuw luchtoffensief uit op vijftig doelen van Hamas. Zeker vijftien Palestijnen zijn gewond geraakt en een is omgekomen. Aanleiding voor de opgelopen spanningen is de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners en de moord op een Palestijnse jongen. NRC-correspondent Leonie van Nierop zei vanmorgen tegen de krant. 'Dit lijkt op het begin van een nieuwe oorlog, vergelijkbaar met die van november 2012. Opnieuw bombardeert Israël huizen van Hamas-leden en weer heeft de operatie een codenaam gekregen: Machtig Klif.' De militaire tak van Hamas beschuldigde Israël vanochtend van het 'overgaan van een rode lijn'. Als de bombardementen niet stoppen, zal Hamas de eigen aanvallen opvoeren en 'het hart van Israël' proberen te raken.

Bron(nen):   NRC  BBC    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Allard

  Dat verbaast mij weer helemaal niks, Israhel is niet vies van een oorlog om zo weer eens wat onschuldige burgers te vermoorden.

  • Meester Proper

   De Arabieren zijn begonnen. Israël reageert alleen maar op hun haat en terreur.

   (in antwoord op Allard)
  • Calhoun84

   Deze maand: 150 raketten vanuit Gaza op Israël…. Gek dat Israël nu een offensief voorbereid.

   (in antwoord op Allard)
  • Calhoun84

   Hamas: vuurt raketten af vanuit burgerlocaties richting burgerdoelen.
   Israël: vuurt raketten af vanuit militaire locaties op militaire doelen welke dankzij Hamas rondom burgerlocaties bevinden.

   Gazastrook: onbezet gebied sinds 2005, Hamas gebruikt Gaza als raketlanceergebied.

   Toch ligt de fout telkens weer bij Israël volgens sommigen.

   (in antwoord op Allard)
  • Vogelbeest

   De gemiddelde palestijnse vrouw krijgt 6,5 kind. Dankzij de genereuze Westerse donaties gaat er niet 1 palestijn dood van de honger, ook al werkt er bijna niet 1 voor de kost.

   Dat is meer dan een verdrievoudiging van de bevolking voor iedere generatie. Er is niet 1 economie ter wereld die dat kan ondersteunen.

   De Hamas-leiding is alleen maar geïnteresseerd in eigen gewin (lees: zakken vullen van de Saudische subsidies) en offert met veel plezier het bevolkingsoverschot op om vervolgens op alle tv-zenders ách en wée te klagen op zoek naar meer donaties en subsidies.

   (in antwoord op Allard)
 2. Benicio

  De ‘deskundigen’ op deze fora weten natuurlijk wat er daar allemaal gebeurt en kunnen weer hun drang niet tegenhouden om een schuldige aan te wijzen. Mensen hou alsjeblieft je subjectieve mening voor je als je de feiten niet kent en niet bekend bent met de omstandigheden in het midden-oosten. Ik ken de feiten niet en ik weet ook niet wat de omstandigheden in dat gebied zijn. Op basis van de berichtgeving kan je geen fatsoenlijk oordeel vellen. Vaak is de berichtgeving ook gekleurd. Dus probeer alsjeblieft elkaar niet te overtuigen van wie de slechterik is als je dat puur op basis van je onderbuikgevoelens doet.
  Feit is wel dat er een zeer sterke partij (Israel) is tegen een zwakke partij (Palestijnen). Gelet op de omvang van de economische en militaire macht van de sterkere partij, zou je mogen verwachten dat de sterkere partij de voortrekker zou moeten zijn om tot een oplossing te komen. Ik weet niet wat de reden is dat er na decennialang oorlog voeren geen oplossing is, maar op zijn zachts gezegd is het wel verbazingwekkend.

  • Calhoun84

   Als je je in de materie verdiept dan kun je een goed beeld krijgen hoor. Dat we daar met zijn allen anders over denken lijkt me duidelijk 🙂 Het maakt dan ook niet uit wie de voortrekkersrol neemt, beide partijen hebben eisen waar de ander niet aan wil/kan toegeven. Neem bijvoorbeeld Jeruzalem: zowel Israël en de Palestijnse autoriteit ziet de stad als hoofdstad en geen van beide zal deze stad aan de ander geven en zo zijn er wel meer heilige huisjes (letterlijk en figuurlijk) waar niet over te onderhandelen valt.

   Tot slotte: dit is een discussieforum, het is juist de bedoeling dat mensen met een tegenovergestelde subjectieve mening elkaar hier ontmoeten en mogelijk wat van elkaar kunnen leren en op die manier kunnen we onze eigen beeldvorming verbeteren.

   (in antwoord op Benicio)
  • Karl Ruprecht Kroenen

   Nu doe je het zelf……

   (in antwoord op Benicio)
 3. LikoedNederland

  Wat wil Hamas nu eigenlijk?

  http://likud.nl/2012/11/wat-wil-hamas-nu-eigenlijk/

Reacties niet toegestaan