Standrechtelijke executies en martelingen door Russische soldaten

Russische soldaten hebben zich in het noordoosten van Oekraïne schuldig gemaakt aan standrechtelijke executies van burgers, aan martelingen en aan andere mogelijke oorlogsmisdrijven, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag. De misdaden zijn begaan in de eerste maand van de oorlog, die begon op 24 februari.

Medewerkers van de organisatie bezochten in april zeventien dorpen en kleine steden in de regio's Kiev en Tsjernihiv en spraken met 65 getuigen. Ze telden 22 standrechtelijke executies, negen andere moorden, zes verdwijningen en zeven gevallen van marteling. Bijna alle slachtoffers waren burgers. Ook vertelden 21 mensen dat ze wederrechtelijk en in erbarmelijke omstandigheden waren vastgehouden.

In het plaatsje Jahidne, niet ver van Tsjernihiv, vertelden dorpelingen dat meer dan 350 inwoners 28 dagen waren vastgehouden in de kelder van een school. Onder hen waren minstens 70 kinderen, aldus HRW. Er was geen frisse lucht, geen ruimte om te liggen en mensen moesten hun behoefte doen in emmers. Volgens de ooggetuigen werden alle kinderen ziek en hadden mensen wonden van het doorliggen. Ook zouden tien mensen in de kelder zijn gestorven. De medewerkers van HRW noteerden soortgelijke verhalen in andere dorpen.

Gerechtigheid

"Het wordt steeds duidelijker dat Oekraïense burgers in de door Russische troepen bezette gebieden afgrijselijke beproevingen hebben doorstaan", aldus Giorgi Gogia van HRW. "We moeten alle stappen nemen om te verzekeren dat zij die geleden hebben in de nabije toekomst gerechtigheid krijgen."

In Kiev begint woensdag de eerste rechtszaak tegen een Russische soldaat voor oorlogsmisdaden. De soldaat wordt ervan beschuldigd een burger te hebben doodgeschoten.