Bezoeker valt de Mona Lisa aan met een taart

Samenleving
door anp
maandag, 30 mei 2022 om 2:59
schermafbeelding 2022 05 30 om 055431
Een bezoeker heeft zondag het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met taart aangevallen, meldt de Spaanse krant El País. Omdat het kunstwerk van Leonardo Da Vinci voorzien is van een glazen vitrine, bleef het onbeschadigd.
De man zou hebben geprobeerd de vitrine kapot te maken, maar dat lukte niet. Daarop gooide hij taart richting het doek en smeerde het gebak uit op het glazen paneel. Net voordat hij door bewakers werd overmeesterd strooide hij nog rozen uit. Wat het motief van de man is, die vermomd was als oude vrouw en in het museum rondreed in een rolstoel, is onduidelijk. Hij riep dingen over de bescherming van de aarde toen hij werd afgevoerd door museumwachters.
Het is niet de eerste keer dat de Mona Lisa werd aangevallen. In augustus 2009 gooide een toerist een kopje thee naar het doek, waardoor de vitrine werd verbrijzeld. In 1974, toen het te zien was in Tokio, viel een vrouw het aan met een roodgekleurde spray, maar het schilderij werd niet beschadigd. In 1956 waren er twee 'aanslagen'. Een man gooide zuur naar de Mona Lisa waardoor het onderste deel beschadigd raakte. Aan het eind van dat jaar gooide een Boliviaanse schilder een steen naar het doek en richtte lichte schade aan.