Karremans gaat ‘genoodzaakt’ weer strijd aan

De Nederlandse militairen van Dutchbat zijn door de uitspraak van de rechtbank in Den Haag woensdag onterecht gedeeltelijk verantwoordelijk gesteld voor het drama in Srebrenica in 1995. Daar gaan toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en adjudant Berend Oosterveen zich juridisch tegen verzetten.

Hun advocaten Michael Ruperti en Geert-Jan Knoops zeiden dat donderdag tegen het ANP. In november behandelt het gerechtshof in Arnhem de eis van nabestaanden om hun cliënten Karremans en Oosterveen alsnog te vervolgen voor hun rol. ,,Beide militairen treft echter geen enkele blaam. De onderste steen moet daarom nu boven komen, om berechting te voorkomen.’’

Vlak na de val van Srebrenica droeg Dutchbat duizenden moslimmannen over aan de Serviërs. Ruim 8000 werden kort hierna vermoord.

Dutchbat was het Nederlandse VN-bataljon dat op 13 juli 1995, toen het drama zich voltrok, de bevolking in Srebrenica moest beschermen. ,,Karremans kreeg als commandant echter het bevel van VN-generaal Rupert Smith om de moslimmannen over te dragen aan de Serviërs’’, zegt Knoops. De Verenigde Naties zijn daarom verantwoordelijk voor het drama, benadrukken Ruperti en Knoops.