Drie video’s waar Moskou niet zo blij van wordt

Op internet circuleren video's die zouden aantonen dat de Russen het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne uit de lucht hebben geschoten. De Morgen zette onderstaande drie filmpjes online. De bewijzen worden door de Amerikanen bevestigd. 1. Russisch luchtdoelsysteem gesignaleerd dichtbij grens Aan de grens met Oekraïne en Rusland filmde iemand zogezegd het Russische luchtdoelsysteem 'BUK'. "We hebben overtuigend bewijs dat deze terreurdaad is gepleegd met hulp van Rusland. We weten nu zeker dat de bemanning van het raketsysteem bestond uit inwoners van Rusland", aldus Vitali Najda, hoofd van de Oekraïense contraspionagedienst op een persconferentie in Kiev. "Tijdens de terugkeer van het BUK-raketsysteem naar Rusland ontbrak één raket, wat wijst op het gebruik ervan", klinkt het bij de Amerikaanse ambassade. 2. "Moskou wil onderzoek belemmeren" De Oekraïense geheime dienst publiceerde een gesprek tussen twee pro-Russische separatisten. Daarbij zegt iemand dat de zwarte doos achtergehouden moet worden voor de observerende leden van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). "Alles wat je vindt mag niet in handen komen van iemand anders", klinkt het bevel. Uit het gesprek tussen de twee blijkt ook dat Moskou zich mengt in het belemmeren van het onderzoek. 3. Pro-Russiche rebellen ontdekken vlucht MH17 In een officiële verklaring van de Amerikaanse ambassade in Kiev wijzen de Amerikanen erop dat het Oekraïense leger geen luchtdoelapparatuur in de regio had opgesteld. Kort na de crash claimden separatisten de verantwoordelijkheid voor het neerschieten van een militair transportvliegtuig op sociale media. De eerste contacten tussen de pro-Russische rebellen werden eveneens door Oekraiënse geheime dienst online gezet. In een persbericht verifiëren de Amerikanen de authenticiteit van die gesprekken.

Bron(nen):   De Morgen      

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. reageermeneer

  Amateuristisch om te communiceren via een lijn die af te luisteren valt. Zou Poetin nou echt zo dom zijn? Ook ik kan met twee Russische vrienden zo’n telefoongesprek opnemen en ergens uploaden. De VS en het westen happen maar al te graag.

  • Hannes

   Poetin heeft met dit telefoongesprek niets maken. Het zijn militairen onder elkaar en die staan nu eenmaal niet bekend vanwege hun bijzondere intelligentie. Eerder vanwege het alcoholgebruik, al kunnen Russen daar over het algemeen erg goed tegen.

   (in antwoord op reageermeneer)
   • reageermeneer

    Het westen schuift Poetin de verantwoordelijkheid in de schoenen. Dan spant hij wel een stelletje amateurs voor zijn kar, dat is wat ik ermee wilde zeggen. Wanneer hij een BUK-raket systeem kan sturen dan zeker toch een waterdicht communicatiesysteem? Of wil hij zo makkelijk ontmaskerd worden? Dan maakt Poetin wel enorme fouten, wil hij dit allemaal regisseren…. Maar John Kerry weet het al zeker Rusland zit hier achter, het wapengekletter is al hoorbaar.

    (in antwoord op Hannes)
    • Calhoun84

     John Kerry zal ook wel wat meer informatie hebben dan u en ik.

     (in antwoord op reageermeneer)
    • Kopje thee

     Die separatisten zijn ook ‘n stelletje amateurs, dat is wel gebleken hè. Een paar Tsjetsjenië gangers, nog wat met ‘n foetaal alcoholsyndroom, afijn, oorlogszuchtigen met ‘n laag IQ: Rusland zit er bomvol mee. En ja, dit soort blunders zijn aan de orde van de dag. Poetin zit ermee in z’n maag, duidelijk, er wordt ‘n scenario gefabriceerd maar ik zie dat onze pseudo-sceptici op internet, die het liefst in alles ‘n complot van de VS vermoeden, alvast ‘n handje helpen.

     (in antwoord op reageermeneer)
     • reageermeneer

      Loop niet klakkeloos achter de massamedia aan. Dat is alles wat ik wil zeggen. Of bent u geabonneerd op de telegraaf?

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Nee, ik volg, waarschijnlijk i.t.t u, al zo’n jaar of twintig naast de westerse tevens de Russische media. En heb de aanloop naar deze chaos dus ook goed op de voet gevolgd. Tip: vandaag in NRC een goed stuk van Hubert Smeets die het tijd rekken van Poetin goed verklaart. Ook iemand wiens kennis verder gaat dan wat geschreeuw op nieuwblogjes.

      (in antwoord op reageermeneer)
     • Floris Maaskant

      Elk leger wordt gedragen door kneuzen, ook dat van Nederland en de VS. Welke idioot laat nou zijn benen er af schieten voor de belangen van een of andere bankier?! Ieder verstandig mens calculeert dat het ‘t niet waard is. Elke Leider weet dat en weet ook hoe de kneuzen in het leger te krijgen.

      (in antwoord op Kopje thee)
    • Floris Maaskant

     Putin maakt geen enorme fouten. Putin weet dat het westen sowieso helemaal niks kan doen behalve accepteren dat het allemaal zo is. Het westen krijgt een dikke vinger van hem en terecht! En misschien als we niet al te vervelend doen ook die boddy-bags nog terug.

     (in antwoord op reageermeneer)
     • reageermeneer

      Wanneer de bewijslast zo simpel terug te voeren is naar Poetin, wat de telegraaf, de VS en Europa ons willen doen geloven, dan heeft Poetin zijn eigen graf gegraven. Het komt de VS goed uit in ieder geval om op deze manier het nieuwe financiële machtsblok, die de dollar bedreigt, een halt toe te kunnen roepen.

      Misschien was het neerhalen van de MH17 gewoon een fout van de seperatisten. Een fout die Amerika heel goed uitkomt denk ik….. Net zoals 9/11 in de schoenen te schuiven van een man met baard in een grot in Afghanistan, of Saddam betichten van het hebben van massavernietigings wapens etc.

      (in antwoord op Floris Maaskant)
     • Calhoun84

      Natuurlijk komt het hen goed uit dat de separatisten een enorme fout hebben gemaakt. Dat Rusland deze separatisten steunt met wapens is geen geheim. Maar dat betekent niet dat Rusland geen blaam zou kunnen treffen. Ik begrijp het best wanneer het westen Putin verantwoordelijk houdt voor het wangedrag van de separatisten.

      (in antwoord op reageermeneer)
     • Floris Maaskant

      Helemaal mee eens, maar dat halt toe roepen zal niet zo makkelijk gaan als Washington wel denkt. Alleen een complete grond oorlog met de volledige NAVO zou dat effect kunnen hebben; de VS is als empire tanende en ik denk niet dat de gemiddelde Europeaan bereid is om naar het front te gaan?!

      (in antwoord op reageermeneer)
 2. Ferry Seegers

  Kijk eens naar de video met soldaat met paspoorten.. Compleet nieuwe paspoorten. Hollands paspoort met russisch teken erop …!!!
  2 paspoorten met namen die niet op lijst staan…!!!
  Video met explosie van vliegtuig op de grond, waarin men niks naar beneden ziet vallen en geen rookpluim vanuit de lucht.. Raar toch??
  Alle vluchten vóór deze vlucht hadden een andere, zuidelijker, route.. Dit vliegtuig werd ,vanuit Kiev, op een andere route gestuurd… Waarom??

  • Calhoun84

   Wat wil je nou zeggen?

   (in antwoord op Ferry Seegers)
   • Ferry Seegers

    Dat men niks moet concluderen voordat er bewijs geleverd is..
    Niet alleen kunnen russen de zaak manipuleren..ook Oekraïne

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Dat klinkt een stuk beter 🙂

     (in antwoord op Ferry Seegers)
    • Kopje thee

     Ik ben bang dat voor u nooit genoeg bewijs geleverd wordt… tenzij de VS erachter zit, dan heeft u waarschijnlijk aan ‘n halve scheet op ‘n obscuur blogje genoeg.

     (in antwoord op Ferry Seegers)
  • Diederdick

   Ja, hoe gaat dat, je ziet iets vallen, pakt je telefoon, stelt de camera in (eerst unlocken) en dan ga je over van foto naar video, en als je dan eenmaal filmt ligt het vliegtuig al bijna beneden. Niet zo gek toch?

   Het is moeilijk te geloven maar helaas, het is gebeurd en alles wijst naar door Rusland gesteunde milities.
   Ook deze video’s en gesprekken wijzen er op, er is dus overweldigend bewijsmateriaal.
   Gevoegd bij satelietmatertiaal, de (inmiddels verwijderde) tweet van Strelkov dat hij een vliegtuig had neergehaald, de (inmiddels alweer verwijderde) tweets van de milities dat ze een BUK hasdden buitgemaakt en de continue tegenwerking van de (toch niet zo fris uitziende) milities bij het rampgebied zou je toch geen andere conclusie kunnen trekken dan dat zij verantwoordelijk zijn.

   If it looks like a duck, walks like a duck, quaks like a duck and swims like a duck it muist be a duck…

   (in antwoord op Ferry Seegers)
   • reageermeneer

    Kwaak! Ten aanval!

    (in antwoord op Diederdick)
   • Ferry Seegers

    Laten we dan maar als eenden achter Pinokkio John Kerry lopen.. Die heeft al meteen waterdichte bewijzen..toch?? U weet wel. Gifgas in Irak. Ze wisten zeker dat het er (nooit) was..
    Een land dat wapens levert aan terroristen in Syrië en Libië.etc..
    Toeval dat Israël de dag erna Gaza binnen valt.. ja toch?
    Toeval dat dit gebeurd nadat de BRIC landen een wereldbank opzetten, ter nadele van de dollar..??
    Beiden , Rusland als Vs zijn onbetrouwbaar.. En wij zitten er middenin ..

    (in antwoord op Diederdick)

Reacties niet toegestaan