Waarom je je druk moet maken om inkomensongelijkheid

Het onderwerp van gesprek in de VS, en inmiddels ook in Europa, is de inkomensongelijkheid. Occupy Wall Street heeft daar voor gezorgd.
Maar waarom het zo'n 'big deal' is, dat wordt niet aan de orde gesteld. Als het over de ongelijkheid in de VS gaat, zeggen de meeste Amerikanen dat Amerika een ontzettend rijk land is dankzij het kapitalistische systeem, en dat zelfs de meeste van de "armen" rijk zijn vergeleken met wereldwijde normen.
Dat is ongetwijfeld waar, maar zelfs in een rijke samenleving blijken inkomen en vermogen nog steeds belangrijk.

Richard Wilkinson, emeritus hoogleraar sociale epidemiologie aan de Universiteit van Nottingham, deed onlangs een TED Talk over wat hij ontdekte tijdens research voor zijn boek over inkomensongelijkheid, The Spirit Level (bekijk hier de video van zijn TED Talk).
De basis van de stelling luidt dat sociale misstanden, zoals criminaliteit en tienerzwangerschap, altijd werden geassocieerd met armoede, maar eigenlijk houden ze veel meer verband met inkomensongelijkheid. Met andere woorden: het maakt niet uit hoe groot de taart wordt, ongelijkheid eindigt in een verscheurde samenleving.

  

 

 

 

Bron(nen):   Business Insider