Blunders bij lijkschouwingen

In CSI wordt iedereen die onder verdachte omstandigheden overleden is uitgebreid onderzocht door een gespecialiseerd team dat voorzien is van de meest geavanceerde technologische snufjes. In werkelijkheid gaat het er iets anders aan toe in de Amerikaanse mortuaria. ProPublica publiceerde een serie over de 2.300 forensisch pathologisch anatomische laboratoria die ze bezochten. Wat ze beschrijven is een slecht functionerend systeem dat zijn eigen fouten letterlijk begraaft. Door blunders van artsen kwamen onschuldige mensen in de gevangenis terecht en konden daders vrijuit gaan.

Zo verwonderlijk is dat ook weer niet als je weet dat 1/5 van de artsen die werkzaam zijn in de grootste forensisch pathologisch anatomische laboratoria niet gecertificeerd zijn om als patholoog anatoom te werken. Die certificering houdt in dat ze beschikken over de basisvaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van een lijkschouwing. De National Academy of Sciences heeft in 2009 ook al kritiek geuit op het gebrek aan professionaliteit van het systeem.

ProPublica nam ook een kijkje bij laboratoria die baby's en peuters die onverwachts overleden waren onderzochten. Ook hier bleek dat er regelmatig fouten gemaakt werden. Ze ontdekten minstens 20 gevallen in de VS en Canada waarbij mensen onterecht beschuldigd werden van het vermoorden van een (hun?) kind.

Bron(nen):   ProPublica