‘Poor door’: armen moeten door de achterdeur in dure Londense flatgebouwen

Sociale huurders moeten in appartementencomplexen in Londen door de 'poor door' naar binnen, een shabby achterdeur in een steegje. De rijke bewoners nemen de sjieke hoofdingang met brede trap, mooie beplanting en een glimlachende portier. Zo gaat het er volgens De Morgen aan toe in One Commercial Road, een glazen appartementencomplex van 21 verdiepingen in Whitechapel ten oosten van de City. De heren bankiers hebben er hun welverdiende centjes besteed aan een duur appartement en willen in ruil daarvoor alleen andere grootverdieners tegenkomen in de hal. Maar nieuw woningbeleid dreigde roet in het eten te gooien: als projectontwikkelaars een bouwvergunning willen dan moeten ze een deel van de appartementen beschikbaar houden voor mensen met lagere inkomens. Om toch de schijn op te houden is er een aparte vaak plastic deur aan de zij- of achterkant ingebouwd voor de bewoners van de gesubsidieerde verdiepingen. Steeds meer appartementengebouwen hebben zo'n 'poor door'. En soms gaat het niet alleen over de entree. Sociale huurders mogen in een ander complex ook geen gebruik maken van de binnentuinen, fietsenstalling en autogarage. Eerder kwamen rijke Londenaren in opspraak vanwege spijkerbedden, die in portieken waren geplaatst om zwervers te weren.

Bron(nen):   De Morgen      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Deze Sociale huurders betalen ook niet voor een sjieke hoofdingang met brede trap, mooie beplanting, glimlachende portier, binnentuinen, fietsenstalling en autogarage.

  Dit zit niet bij hun huurprijs inbegrepen.

  Het is al van de zotte dat projectontwikkellaars sociale huurders moeten mee laten profiteren van hun werk en het zou nog zotter zijn om de mensen die een dikke prijs betalen voor hun appartement de sociale huurders moeten gaan laten meegenieten van extra luxe waarvoor deze sociale huurders niet betalen.

  Mooi staaltje opgelegd socialisme.
  De volgende stap is dan zeker dat iedereen naar draagkracht een armer medemens of medemensen in huis zal moeten gaan nemen en onderhouden.

  • marianne martens

   Zo te zien is dit gebouw te vergelijken met ooit een van de eerste dure appartementen in Amsterdam.Binnen 10 minuten uitverkocht, daarvoor liepen de loden jassen of streepjes-pakken met glans papier in- en uit.
   Later bleek het een van de lelijkste goedkoopste materialen- gebouw ( witte kozijnen, zielloze binnentuin ) te zijn. U weet toch wel dat het in Nederland niet anders is,dure grote woningen/ appartementen boven, onder huurwoningen.Textielwinkels, hele dure mooie truien en minder dure mooie truien, dure truien betalen voor de goedkopere truien.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Dit is niet hetzelfde.

    Dit gaat over super luxe grote complexen met hele dure appartementen, waarvan de huren en koop-prijzen ver boven het gangbare liggen.

    Een premium segment.

    In Amsterdam heb je bv het Complex Byzantium aan het Vondelpark, ik heb daar een paar klanten gehad dus ik ken dat zeer goed, deze appartementen heb je niet onder de 1 miljoen, en dat is een zeer luxe paleis, compleet met luxe hoofdingang met brede trap, liften, mooie beplanting, vaste beheerder, binnentuinen, fietsenstalling en autogarage.

    Daar op zo een complex kun je dit soort gein ook niet uithalen.
    Sociale huurders erin zetten.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     oké, Inderdaad die appartementen zijn prachtig en mooi gebouwd. Waar moeten de mensen dan wonen
     die afhankelijk zijn van sociale woningbouw? Is helemaal naar God geholpen met dank aan de PvdA en VVD. Nota bene namen de grootste criminelen bezit van deze sector. In West wordt de ene etage na de andere geluids-horige opgeknapte woning
     met de goedkoopste voordeur voor 350.000 euro verkocht.Knetter. Een bekende van oorsprong een witte meubelmaker, vriendelijke man trouwens, gaat straks voor 2 miljoen euro 2 panden met zelfstandige etages in de verkoop gooien!
     Ach, weet je laat de nieuwe Dickens maar opstaan en vooral filmen en schrijven.

     (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Dead Silence

      Ik woon in het Zuiden des lands, vrijstaand huis, 1100 kuub op 2000 vierkante meter. Minder dan 4 ton. Alle faciliteiten op loopafstand, alles. Veel plezier in Amsterdam.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      klinkt heerlijk een vrijstaand huis met veel grond en waarschijnlijk stilte. Woon niet meer in Amsterdam maar alweer 12 jaar in een dorp, in een hoekhuis met 2 tuinen, een vijver, veel vlinderbomen, voederbladen voor de vogels in de winter, 2 honden, 1 oude kat. Ben tevreden
      om dichtbij zee, duin en strand te wonen ook al is het een dorp met een verstikkende mentaliteit, keurig en netjes en vooral saai. But you can’t have it all. Veel geluk Dead Silence, het is prachtig in het Zuiden des lands.

      (in antwoord op Dead Silence)
 2. Burgermans

  Wie betaalt, bepaalt.

Reacties niet toegestaan