VN: aantal honger lijdende mensen explosief gestegen

De Verenigde Naties tellen wereldwijd 345 miljoen mensen met ernstige voedselonzekerheid. Voordat de coronacrisis begon waren dat er nog 135 miljoen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) moet de voedselrantsoenen verkleinen om meer mensen in hongersnood te kunnen helpen. Het aantal mensen die honger lijden neemt fors toe, maar de financiering blijft achter.

"Wij zijn gedwongen de hartverscheurende beslissing te nemen om porties te verkleinen voor mensen die van ons afhankelijk zijn voor hun overleven", schrijft de hulporganisatie op haar website. Zonder snel geld dreigen veel mensen te overlijden. Met name in Afrika dreigt de situatie voor veel mensen fataal te worden. Vorige week zegde het Wereldvoedselprogramma noodgedwongen de hulp aan Zuid-Soedan op, waardoor 1,7 miljoen mensen geen voedsel meer krijgen.

Het WFP noemt vier oorzaken voor de toegenomen honger. Ten eerste zorgen conflicten voor minder voedselzekerheid, zoals de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld laat zien. Grote hoeveelheden graan kunnen daar het land niet uit doordat de Russische vloot de Zwarte Zee blokkeert. Daarnaast kan de oogst verpest worden door natuurrampen, lijden veel mensen onder de gevolgen van de coronacrisis en zijn de voedselprijzen wereldwijd sterk gestegen.

Dat laatste heeft het WFP ook gemerkt. De organisatie zegt 44 procent meer voor voedsel te betalen dan voor de coronacrisis. Op dit moment zijn er daarom onvoldoende middelen om aan de basisbehoeften te voldoen van mensen die honger lijden. Het voedsel gaat daarom met name naar de meest kwetsbare families.