Boris Johnson verliest twee belangrijke verkiezingen

De Britse conservatieve partij is twee zetels kwijtgeraakt bij tussentijdse verkiezingen in de kiesdistricten Tiverton-Honiton en Wakefield. In Tiverton-Honiton ging de zetel naar de Liberal Democrats, in Wakefield naar Labour.

De zetel in Wakefield was 87 jaar lang in handen van Labour, maar de partij raakte het district in 2019 kwijt aan de Tories. Nu heeft Labour de zetel dus weer in handen. Het district Tiverton-Honiton stond bekend als conservatief, de Tories wonnen er in 2019 met 24.000 stemmen meerderheid.

De tussentijdse verkiezingen werden als belangrijke test gezien voor de conservatieve partij van premier Boris Johnson. De premier is de afgelopen maanden zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de affaire 'partygate', waarin naar buiten kwam dat regeringsfunctionarissen in onder meer Downing Street en inclusief de premier zelf, het niet zo nauw namen met de lockdowns die de regering ter bestrijding van de pandemie had afgekondigd. Johnson overleefde eerder deze maand een vertrouwensstemming binnen zijn eigen partij.