Oost-Europese boeven zitten graag in Nederlandse cel om uit te rusten

De georganiseeerde criminaliteit stijgt in West-Europa en daalt fors in Midden- en Oost-Europa. Die trend is zichtbaar sinds de verruiming van het interne Europese handelsverkeer en de uitbreiding van de Europese Unie. Dit constateert volgens de Volkskrant de politie in zowel West- als Oost-Europa. Zeker Nederland krijgt de volle laag, omdat het bij ons prettig is: lage pakkans, lage straffen, prima gevangenissen.

Uit gesprekken met gedetineerde Midden- en Oost-Europeanen zou blijken dat ze Nederlandse straffen niet alleen laag vinden, maar soms zelfs willen worden opgepakt om in de cel 'uit te rusten, hun gezondheid te verbeteren, af te kicken of om een tijdje uit de criminaliteit te zijn'.

'We exporteren niet alleen goederen, maar ook onze misdaad', zegt Agata Tonder-Nowak, hoofdonderzoekster georganiseerde misdaad van de landelijke politie in Warschau. Zo is het aantal autodiefstallen in Polen na de Schengen-akkoorden met bijna 77 procent gedaald. De sterkste afname deed zich voor in 2004, toen Polen lid werd van de Europese Unie.

Ook rechercheur Szonja Szabó van het Nationaal bureau voor onderzoek naar georganiseerde misdaad in Boedapest constateert dat veel criminaliteit uit Hongarije is verplaatst.

Bron(nen):   De Volkskrant