Kerst bij de Queen. Wie slaapt er in het kamertje van de kok?

Koningin Elizabeth en haar gemaal Philip willen kerst dit jaar met de hele familie vieren. De Britse pers spreekt al van de grootste bijeenkomst van de koninklijke familie in decennia. In het buitenverblijf Sandringham, waar de feestdagen worden doorgebracht, zijn 27 familieleden uitgenodigd. Vanaf vrijdag zullen ze neerstrijken op het landgoed.

Maar het grote aantal logees veroorzaakt hoofdpijn bij het personeel van het landhuis. Dat is niet meer gewend aan zo'n groot gezelschap. The Daily Mail weet te melden dat het keukenpersoneel van hun kamers af moet om plaats te maken voor de royals aan de onderkant van de pikorde - volgens de Mail de kinderen en kleinkinderen van Elizabeths overleden zuster Margaret. En dat de bedienden van F (Food) Branch van de koninklijke huishouding moeten intrekken bij de lakeien.

De koningin is een groot voorstander van traditie: op kerstavond worden de cadeautjes geopend, gevolgd door een banket bij kaarslicht. Op kerstochtend wonen ze de dienst bij in de kerk op het landgoed. Terug in Sandringham eten ze een kalkoen voor lunch en om 1 uur kijken ze met z’n allen naar de kerstboodschap van de koningin. De avond wordt besteed aan ontspanning, dan spelen ze een spelletje en kijken tv, net zoals andere huishoudens.
Tweede kersdag wordt de familie gewekt door een jachttrompet, als aankondiging van de door prins Philip georganiseerde 'shoot'.


De geïnviteerden
 

Bron(nen):   Daily Mail