10 jaar na tsunami vinden ouders hun dochter terug

Bijna tien jaar lang dacht de Indonesische Jamaliah Jannah, dat haar dochter was omgekomen bij de tsunami, die in 2004 aan 230.000 mensen het leven kostte. Totdat een oom afgelopen juni een meisje zag lopen dat sprekend op zijn nichtje leek. Dat schrijft het Belgische Knack. Jamaliah Jannah wist toen ze het meisje zag direct dat het haar dochter Raudhatul was. "Mijn man en ik zijn zo gelukkig dat we haar hebben teruggevonden", vertelt ze aan het Duitse persbureau DPA. Volgens Raudhatul leeft ook haar eveneens doodgewaande broertje nog. De ouders uit de provincie Atjeh op Sumatra probeerden tijdens de tsunami hun kinderen vast te houden, maar ze werden meegesleurd door de watermassa. Ze hebben nog een maand vergeefs naar beide kinderen gezocht en dachten daarna dat ze verdronken waren. Een oudere vrouw uit de aanpalende provincie Barat Daya had het toen vierjarig meisje gevonden en onder haar hoede genomen. Ook haar broertje was aangespoeld op de dunbevolkte eilandengroep ongeveer 40 kilometer voor de westkust van Sumatra.  

Bron(nen):   Knack      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Meisje in kwestie liep met een hoofddoek rond? Dan herken je ook niemand.

 2. meesan

  Wat een ongelooflijk raar verhaal. Het uiterlijk van een kind verandert erg veel tussen hun vierde en veertiende. Ik geloof niet dat ze een nichtje toevallig op straat herkent dat je sinds haar vierde niet meer gezien hebt. Al helemaal niet als je er van uit gaat dat het meisje al tien jaar dood is.

  En dan dat verhaal van die vrouw, die na de tsunami zomaar dat vierjarige meisje onder haar hoede nam? Het was een heel omvangrijke ramp, het was bekend dat veel ouders hun kinderen kwijt waren en vice versa. Het kan haast niet zo zijn dat die vrouw niet wist dat je een gevonden kind ergens kon melden zodat het met de ouders verenigd kon worden. De ouders zullen ook vast hun vermiste kind hebben opgegeven. Er waren heel veel (internationale) hulpverleners met dit soort zaken bezig.

 3. Jan Terlouw

  @ messan: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Jij hebt kennelijk een zeer negatief wereldbeeld en gelooft niet dat mensen goed kunnen doen.

  • meesan

   Ik vind het niet bepaald een voorbeeld van ‘goed doen’ om de zorg van een kind op je te nemen zonder heel grondig onderzoek te doen naar de ouders of familie van de vermeende wees, terwijl de mogelijkheden er destijds volop waren. Dat die vrouw dat überhaupt geprobeerd heeft lees ik in dit stuk niet terug.

   En het is toch gewoon opmerkelijk dat een oom een kind herkent dat hij tien jaar niet gezien heeft, een kind dat hij niet verwacht tegen te komen omdat hij denkt dat het kind dood is, en waarbij het uiterlijk van het kind enorm veranderd moet zijn?

   (in antwoord op Jan Terlouw)
 4. Jan Terlouw

  Er waren in die tijd zoveel mensen overleden dat deze beste dame gedacht heeft dat de ouders van dit kind waren overlijden. Zou ik in die situatie misschien ook hebben geacht. En wat betreft het herkennen van het kind. In 10 jaar tijd kan het uiterlijk zeker veel veranderen maar sommige dingen zijn karakeristiek en veranderen niet. Bijvoorbeeld een moedervlek, bepaalde mimiek etc.

Reacties niet toegestaan