SP’er trekt in Irak ten strijde tegen IS

Serdar Dosky was landelijk bestuurslid voor de SP. Nu leidt hij een eenheid vrijwilligers die in Iraaks Koerdistan zal worden ingezet tegen de strijders van de Islamitische Staat (IS). "Dit is een vijand die je niet kunt vertrouwen, waar je niet mee kunt onderhandelen, die je alleen maar kunt bestrijden," zegt hij tegen Trouw. Na tien jaar in Nederland, keerde Dosky in 2005 terug naar Koerdistan. Saddam Hoessein, voor wie hij vanwege politieke activiteiten was gevlucht, was verdwenen. "Ik wilde mijn Nederlandse ervaring daar gebruiken. Direct, want het land zou me over twintig jaar niet meer nodig hebben, dacht ik." Nadat IS begin juni Iraks tweede stad Mosoel veroverde, werd Dosky gevraagd zich bezig te houden met de Koerdistan Volksverdedigingsmacht. Die moet de Koerdische strijdmacht, de peshmerga, waar nodig ondersteunen. Over zijn motieven om mee te doen met de strijd zegt hij: "Ik heb twee keuzes. Of mijn land wordt een islamitisch rijk waar vrouwen voor 25 dollar worden verkocht op de markt en mannen worden vermoord, of ik vecht om dat te voorkomen."

Bron(nen):   Trouw      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. carlblyweert

  Het worden echte ‘burger’ oorlogen. Landen verstoppen zich achter elkaar en schermen met politiek economische sanctietjes en dus trekt het volk er maar naartoe.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Definieer burger oorlog?

   (in antwoord op carlblyweert)
   • carlblyweert

    Defineer oorlog?

    (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Karl Ruprecht Kroenen

     “Het worden echte ‘burger’ oorlogen. Landen verstoppen zich achter elkaar en schermen met politiek economische sanctietjes en dus trekt het volk er maar naartoe.”

     Vage uitspraak.

     Waar doel je nu precies op?
     Leg s uit?

     (in antwoord op carlblyweert)
     • carlblyweert

      wel als begrijpend lezen dan zo moeilijk is.

      een burgeroorlog is, per definitie, een gewapend conflict tussen de burgers van een land onderling.
      omdat ik dus burger tussen haakjes zet (en los van het woord oorlog) geef ik daar een klemtoon aan. waarom ik dat doe is omdat we in het middenoosten meer en meer burgers zien die ten strijde trekken zonder dat naties daar iets mee te maken hebben. de situatie in syrie begon als een burgeroorlog, volgens de definitie, maar we zien daar nu ook al verschillende groeperingen actief.

      duidelijk genoeg?

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Dead Silence

      Nee. Want ik mis de hoofdletters.

      (in antwoord op carlblyweert)
     • carlblyweert

      ze hebben beloofd van een postkaart te sturen.

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Ik zie in het geheel niet dat “Het” oorlogen zijn geworden waar landen zichzelf achter achter schermen verstoppen.

      En al helemaal niet dat het “burger” oorlogen zijn geworden.
      In het geval van de heren van Isis is dat wel het geval ,maar ze vechten tegen regeringen.
      In de Oekraïne zijn het de separatisten waarvan het overgrote deel al (oud)militair was, en die vechten tegen een leger.
      Ook hier is het openlijk Rusland tegen Kiev.

      (in antwoord op carlblyweert)
     • carlblyweert

      Als u denkt dat IS de enige groep is die actief is ben u verkeerd. Dus de koerden zijn ook het officiële leger van…? En zo zijn er nog verschillende groepen actief.
      en wat oekraine betreft ga je me nu vertellen dat rusland en europa daar niks mee te maken hebben. Openlijk is rusland dus tégen kiev bezig zegt u? Het lijkt me dat ze hun best doen om dat niet te doen anders zouden russiche tanks nu al in kiev staan.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Jij hebt het er over dat het volk er maar naartoe trekt omdat landen zich verschuilen achter elkaar en met politieke sancties bezig zijn.
      Je maakt een connectie tussen oorzaak en gevolg, maar die klopt in geen enkel geval bij elk conflict apart bekeken..

      Is dat in het geval van de Koerden zo?
      Nee, want daar verschuilt niemand zich achter sancties, en de Peshmerga is al wat ouder dan nu en is zeker geen clubje burgers.
      Er gaan wel burgers naar toe, maar dat heeft weer niets met “Landen verstoppen zich achter elkaar en schermen met politiek economische sanctietjes en dus trekt het volk er maar naartoe.” te maken.

      Is dat in het geval van Irak/Syrië zo?
      De enige burgers die daar heentrekken zijn gasten die Isis gaan helpen en heeft dit wederom niets te doen met “Landen verstoppen zich achter elkaar en schermen met politiek economische sanctietjes en dus trekt het volk er maar naartoe.”
      Dat wat je aanhaalt over dat Is niet de enige groep bezig is , dat doet er niet toe, ook die andere groepen die daar lopen te klieren lopen daar niet vanwege; Landen verstoppen zich achter elkaar en schermen met politiek economische sanctietjes en dus trekt het volk er maar naartoe.”

      Is dat in het geval de Oekraïne zo?
      Ook niet.
      Het enige geval waarin sancties plaatsvinden, dat is in het geval van de Oekraïne, maar daar trekt “het volk” weer niet heen om te vechten.
      Die daar vechten zijn er al en dat wat daar plaatsvindt is geen “burger” oorlog , volgens jouw definitie en als je je er wat verder in verdiept zie al heel snel je dat dit een proxy oorlog is tussen EU/VS – Rusland, en ook wat de belangen zijn.

      Jouw uitspraak;

      “Het worden echte ‘burger’ oorlogen. Landen verstoppen zich achter elkaar en schermen met politiek economische sanctietjes en dus trekt het volk er maar naartoe.”

      Is een generaliserende uitspraak waarin je een oorzaak en gevolg noemt dewelke in geen enkel geval 1 op 1 direct van toepassing is op de conflicten die we thans aanschouwen.

      (in antwoord op carlblyweert)
     • carlblyweert

      Knap knap dat je inziet dat het geen oorzaak-gevolg trekking is. Echter blijf ik bij het punt dat het ‘burgers’ zijn en geen militairen. De situatie in het middenoosten is veeel complexer dan mijn soep-en- patatten uitspraak maar als landen hun verantwoordelijkheid zouden nemen voor wat ze uitvraten in het verleden zou europa niet afzijdig mogen blijven. Dan snap ik dat kerels alsserdar dosky zelf naar ginder trekken. Hij is tenminste 1 gekende die naar irak-syrie gaat en NIET tot IS behoort.

      Voorts zijn voor mij leden van IS ook burgers. Gewapende en gestoorde burgers weliswaar maar nog steeds burgers. Zij vechten ook voor een ‘staat’ maar niet voor een land.

      en wat u zegt over de oudmilitairen die de russicje kant opwillen en dus geen burgers of burgeroorlog behelzen vind ik ook maar een rare. Ga even snel de geschiedenisboeken van amerika herschrijven zodat de burgeroorlogen gewoon oorlogen worden genoemd. Want ja, die (burger) milities werden ook getraind en zij dan allemaal soldaten.

      whats in a name zeg ik dan.
      Toch blijf ik erbij dat er meer en meer burgers naar daar zullen trekken, niet met hoofdreden dat onze westerse amper een vinger heffen (tenzij olie ed in het spel komt) natuurlijk maar door een meervoud aan redenen en motivaties. Echter de algemene houding van europa doet de zaak geen goed.

      Dus nogmaals we zien daar burger tegen burger tegen leger. De enige landen die betrokken zijn zijn de landen waarin gevochten word. Alle andere groeperingen zijn geen legers. Het zijn burgerinitiatieven (draai en keer zo je wil maar zelfs de gekken van IS zijn niet door een land of leger opgericht maar door gestoorde en machtsgeile mensen).
      Het gebruik van het woord ‘dus’ in mijn eerste comment was gewoon ongelukkig en te snel gekozen.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
 2. malky

  Kennelijk vind meneer Koerdistan zijn land, NL paspoort intrekken en succes verder.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Malky is gek.

   (in antwoord op malky)
  • carlblyweert

   Ik ben belg en woon in nederland. Mag ik me dus niets meer aantrekken van mijn oorsprongsland?

   (in antwoord op malky)
 3. Karl Ruprecht Kroenen

  Hele begrijpelijke en eerlijke keuze.

  Wie dit gelijk wil stellen aan lieden uit NL die vechten bij Isis ,is lekker gek.

Reacties niet toegestaan