Video IS van onthoofde journalist blijkt echt

De Islamitische Staat (IS) zette gisteren een video online waarop te zien is hoe een militant naar eigen zeggen de Amerikaanse journalist James Wright Foley onthoofdt. Familieleden en Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben nu zijn dood bevestigd. Een van de functionarissen zei vanmorgen dat de video echt is. Dat schrijft de Volkskrant. De Amerikaanse president Barack Obama heeft opnieuw zijn vakantie onderbroken en zal naar verwachting later woensdag een verklaring afleggen over de moord. Ook de Britse premier Cameron komt terug van vakantie vanwege de video. Een van de stemmen zou van iemand met een Brits accent zijn. Cameron noemde de moord op Foley schokkend en verderfelijk. De 40-jarige Foley raakte in november 2012 vermist in het noorden van Syrië. Hij werkte toen als freelancer voor onder meer het Franse persbureau AFP. Zijn onthoofding zou een vergelding zijn voor de  luchtaanvallen van de Amerikanen. Op het eind van de video zou de Amerikaanse journalist Steven Sotloff te zien zijn. Volgens IS kan hij de volgende zijn. Scotloff werd in augustus vorig jaar ontvoerd. Hij werkte als freelancer voor onder meer Time.

Bron(nen):   Volkskrant      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  (IS)IS moet nog even volhouden en alle rotte zielen op mondiaal niveau laten verzamelen in hun eigen uitgeroepen staat. Daarna compleet wegnuken.

  • kletsmajoor

   Ik verwacht dat zodra de snelle expansie van hun grondgebied voorbij is, ze elkaar gaan uitmoorden. Dit soort ultra-extreme types kunnen totaal niet omgaan met de onvermijdelijke meningsverschillen bij het berturen van een staat. In Algerije is in de jaren ’90 ook zoiets gebeurd meen ik mij te herinneren (op kleinere schaal). Op het laatst waren er nog maar enkele tientallen strijders over die verkondigden dat alle andere mensen op de hele wereld vermoord moesten worden.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Daar heb je gelijk in, nog een veel beter scenario.

    (in antwoord op kletsmajoor)
   • Jan Terlouw

    Je hebt het fout. Zie mijn reactie hierboven.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Ja, dat is het standaard truukje waaraan je trollen kunt herkennen: bovenaan reageren zodat hun post als eerste wordt gelezen. Omdat er dan geen reactie komt van de mensen die wel netjes in het discussiedraadje reageren, posten ze dan alsnog een lokkertje van één regel.

     Welterusten Mihamed.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Waar is Mihammed Kouki/ Jan Terlouw eigenlijk?

 3. Jan Terlouw

  Even wat geschiedenis les: In Algerije had de islamitische partij FIS de democratische verkiezingen in de jaren 90 gewonnen. De zittende machtshebbers en het leger, dat zichzelf als hoeder van de natie ziet, konden dit niet verkroppen en hebben via een staatsgreep getracht de macht te heroveren. Dit heeft tot een burgeroorlog geleid wat het leven heeft gekost aan 200.000 burgers. Wat ik me er nog van kan herinneren is dat het zgn. Democratische westen helemaal niet in verweer kwam tegen de staatsgreep. Vreemd, ze zijn toch voorstander van democratische verkiezingen? Kennelijk zijn ze alleen voor democratie als het in hun straatje past.

  En wat IS(IS) betreft: ook moslims vinden de openbare executies mensonterend en gruwelijk. Maar de drones en F16’s doen daar niet voor onder. Het enige verschil is dat iedereen de openbare executies via zijn beeldscherm te zien krijgt maar dat de bombardementen van F16’s en drones er heel clean uitzien. Het lijkt net een computerspel waar geen slachtoffers bij vallen.

Reacties niet toegestaan