Dit is stego: technisch geheimschrift voor criminelen

Criminelen vertellen natuurlijk niet openlijk aan elkaar op WhatsApp waar de drugs liggen. Daar hebben ze crypto voor, maar ook stego.

Met crypto versleutelen criminelen berichten, met stego, voluit steganografie, verbergen ze ook de plaats waar de boodschap staat. Het wordt steeds meer gebruikt, vandaar dat ook de zorg erover toeneemt.

Meike Kombrink van het NFI legt uit aan de NOS dat criminelen uiterst vindingrijk zijn in het verstoppen van hun communicatie. ''Het is kunst omdat het creatief is, maar het is wetenschap omdat je moet weten hoe je het kan verstoppen in digitale afbeeldingen of video's. Je moet snappen hoe het werkt.'' Zo zit de boodschap bijvoorbeeld in de kleurwaardes van een digitale foto verborgen.

Het is daarmee dus duidelijk anders dan crypto. ''Crypto en stego liggen dicht bij elkaar. Met crypto verstop je de inhoud van de boodschap en met stego verstop je het bestaan van de boodschap'', zegt Kombrink.

Het is niet nieuw: de geallieerden waren in de Tweede Wereldoorlog al op zoek naar de beste onzichtbare inkt om hun boodschap te communiceren én geheim te houden voor de vijand.

Bron(nen):   NOS