Hightech sensorpil vervangt pijnlijk endoscopie-onderzoek

Tech, AI, auto
dinsdag, 26 juli 2022 om 10:31
anp 14867269
Een op de vier mensen heeft last van maag- of darmklachten. Het onderzoek bestaat vaak uit een slangetje en camera die via de mond of anus ingebracht wordt. Zo'n endoscopie is heel vervelend. Een hightech sensorpil moet dit veel prettiger maken.
Deze slimme pil is makkelijk door te slikken en bevat geen medicijnen maar microsensoren. Hij meet van alles in de maag en de darmen, terwijl een endoscopie alleen beelden geeft. Ook moet het maag-darmkanaal leeg zijn bij een endoscopie, maar is dat bij de pil niet nodig.
Black boxDe sensorpil gaat volgend jaar op mensen worden getest. Hopelijk komt hij over vijf jaar op de markt. Annelies Goris van onderzoekscentrum OnePlanet, de bedenker van de sensorpil, zegt tegen het AD: “Er gebeurt in het maagdarmkanaal meer dan we denken. Maar het is van binnen nu nog een black box.”
Er kunnen talloze gegevens worden verzameld met de sensorpil, bijvoorbeeld over darmbacteriën, ontstekingen, eiwitconcentraties en hoe voedsel wordt opgenomen. Dit is erg nuttig bij de diagnose of het voorkomen van ziektes.
Diagnose en preventie“Je kunt tegelijkertijd kijken of en welke medicijnen aanslaan, hoe je ontstekingen in de darm zou kunnen voorkomen en wat het betekent als je de voeding verandert. Hier praten we ook over met de voedingsindustrie. Hoe worden nieuwe voedingsstoffen opgenomen? Wat is het effect? Hoe wordt eiwit verteerd?” vertelt Goris.
Biopsie-pilEen tweede pil moet in de toekomst een biopsie kunnen uitvoeren in het maag-darmkanaal. De arts kan na het innemen van de pil aangeven waar hij een stukje weefsel wil afnemen en vervolgens kan dit in het laboratorium worden geanalyseerd. Helaas zullen we ook voor deze uitvinding nog een aantal jaar geduld moeten hebben.
Bron(nen): AD