Amnesty: Taliban verwoesten miljoenen vrouwenlevens

De levens van miljoenen vrouwen en meisjes in Afghanistan zijn volgens Amnesty International verwoest sinds de machtsovername van de Taliban. Amnesty schrijft in een nieuw rapport dat hun mensenrechten drastisch ingeperkt worden.

De Taliban beloofden de rechten van vrouwen te beschermen toen zij in de zomer van 2021 aan de macht kwamen in Afghanistan, maar Amnesty noemt het beleid nu "draconisch". "Elke dagelijkse bezigheid - naar school gaan, werken, het huis verlaten - staat onder controle en wordt zwaar ingeperkt", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie.

Vrouwen zouden volgens het rapport geen bescherming meer hebben tegen huiselijk geweld en onderdrukking. Ook is het aantal kindhuwelijken en gedwongen huwelijken toegenomen in het afgelopen jaar, omdat mensen financieel niet in staat zijn om zelf voor hun kinderen te zorgen. Als vrouwen vreedzaam protesteren, worden ze vaak bedreigd, gearresteerd, vastgezet en gemarteld. Sommige vrouwen zouden zelfs "verdwijnen".

Voor het rapport sprak Amnesty met meerdere vrouwen die in de cel hebben gezeten. Zij omschrijven hoe ze geslagen, getrapt en gemarteld zijn door de Taliban. Mensen werden geslagen tussen hun benen en borsten om te voorkomen dat ze foto's van hun verwondingen zouden delen met de buitenwereld. Volgens de mensenrechtenorganisatie hadden de vrouwen in de gevangenis ook een gebrek aan voedsel, water, ventilatie, sanitaire producten en gezondheidszorg.

Amnesty wil dat de Taliban het beleid drastisch wijzigen, maar Callamard roept ook de internationale gemeenschap op dit af te dwingen met gerichte sancties. "Als de internationale gemeenschap er niet in slaagt iets te doen, laat het de vrouwen en meisjes in Afghanistan in de steek."