Waarom bijna driekwart van de ebolapatiënten vrouw is

De eersten die met ebola besmet raakten, waren waarschijnlijk mannen, maar naar mate het virus zich verspreidt worden relatief meer vrouwen slachtoffer. Daarover schrijft Vlaams tijdschrift Knack. Mannen komen door de jacht op dieren wellicht als eerste in contact met ebola. Maar daarna draaien de vrouwen op voor de zorg voor de zieken en lopen zij zo meer kans op besmetting. Volgens Unicef is 55 tot 60 procent van de overleden slachtoffers van de huidige epidemie vrouw. In Liberia is zelfs 75 procent van de patiënten vrouw. Van vrouwen in West-Afrika wordt verwacht dat ze zieke familieleden verzorgen. Daarnaast helpen vrouwen traditioneel bij bevallingen en werken ze als verpleegster of schoonmaakster in ziekenhuizen, waar ze niet dezelfde ondersteuning en bescherming krijgen als de vaak mannelijke dokters. Verder steken vrouwen wekelijks de grens met Guinee en Sierra Leone over om goederen te verhandelen op de markt. En bij een sterfgeval moet de vrouw de dode wassen. In Liberia zijn tot nu toe de meeste slachtoffers gevallen en groeit het aantal besmettingen het snelst. Presidente Ellen Johnson Sirleaf van Liberia wijt dit aan aanhoudende ontkenning, het negeren van advies van gezondheidswerkers en de overheid en de traditionele begrafenisrituelen. In totaal zijn nu 1229 mensen overleden aan ebola.

Bron(nen):   Knack      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Ebola kan zich uitsluitend via lichaamsvloeistoffen verspreiden. Met plastic handschoenen en een mondkapje ben je feitelijk al beschermd.

  2. Vogelbeest

    “aanhoudende ontkenning, het negeren van advies van gezondheidswerkers en de overheid en de traditionele begrafenisrituelen.”
    Darwinistisch gezien komt het vanzelf in orde.

Reacties niet toegestaan