Populariteit Beatrix gestegen door tv-serie VPRO

De populariteit van koningin Beatrix is het afgelopen jaar gestegen, met dank aan de VPRO-serie ‘Beatrix, Oranje onder vuur’. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag
8 van de 10 deelnemers (80%) heeft vertrouwen in de koningin. Vorig jaar was dat nog 75%. Door de tv-serie is 1 op de 6 kijkers positiever over haar gaan denken.
Aan het onderzoek deden 28.000 mensen mee.

Ook een meerderheid van de PVV-stemmers (57%) heeft vertrouwen in Beatrix. Ruim eenderde van de aanhangers van Wilders (36%) stoort zich aan de kritische uitlatingen van de politieke voorman over de koningin. Voor 1 op de 7 is het zelfs een reden om te twijfelen aan hun stem op de PVV. Wilders mag best harde uitspraken doen over moslims of collega-politici, maar niet over de majesteit.

Ook de populariteit van troonopvolger Willem-Alexander stijgt: tweederde (66%) van alle deelnemers aan het onderzoek heeft vertrouwen in hem. Twee jaar geleden, toen de discussie over zijn vakantiehuis in Mozambique speelde, stond hij nog op een dieptepunt van 60%. Máxima doet het bijna net zo goed als Beatrix: 78% ziet het wel zitten met Máxima.

Bron(nen):   EenVandaag