Waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben (top 5)

Niemand had het over bungyjumpen of meer seks. Een verpleegster die terminale patiënten bijstond, onthult waar de meeste mensen spijt van hebben, tegen het einde van hun leven. ‘Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had’ scoort hoog bij mannen. ‘Op hun sterfbed krijgen mensen een onwaarschijnlijke heldere blik,’ volgens verpleegster Bronnie Ware. ‘We moeten proberen van hun wijsheid te leren.’ Ze schreef het boek: De top vijf van dingen waar we spijt van hebben.

1. Had ik de moed maar gehad om te doen wat ik zelf wilde, en niet wat anderen van me verwachtten. Veel mensen hebben hun dromen nooit waar gemaakt. Toen ze gezond waren, deden ze niets om hun dromen te vervullen, en dat besef dringt door nu het te laat is.
2. Had ik maar niet zo hard gewerkt. Elke man die ik heb verpleegd zei dit, stelt Ware. Ze hebben de jeugd van hun kinderen gemist en het gezelschap van hun partner.
3. Had ik de moed maar gehad om mijn ware gevoelens te uiten. Veel mensen onderdrukken hun ware gevoelens om de lieve vrede te bewaren. Een groot deel van hen werd later daarom bitter en rancuneus.
4. Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden. De waarde van goede vrienden wordt op latere leeftijd pas goed beseft. Velen verloren vrienden uit het oog en kregen daar diepe spijt over. Iedereen mist zijn vrienden als ze stervend zijn.
5. Had ik mezelf maar wat gelukkiger laten zijn. Tegen het eind van het leven beseffen mensen dat geluk een keuze is. Te vaak blijft men in oude gewoontes en patronen hangen. Uit angst voor verandering doen mensen of ze tevreden zijn, terwijl ze heimelijk echt willen lachen en dwaze dingen willen doen.

Bron(nen):   Guardian