Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Uit een onderzoek onder kinderen van 8 tot 14 jaar en hun ouders blijkt dat je kinderen beter met geld kunt leren omgaan door er frequent over te praten. Twee derde van de kinderen van wie de ouders vaak praten over de financiën van het gezin hebben het gevoel dat ze verstand hebben van geld tegenover 37% van de kinderen van wie de ouders dat niet doen, zo blijkt uit de 2014 Parents, Kids & Money Survey van T. Rowe Price. Als de ouders vaak met hen praten over het sparen voor hun studie spaart 58% van de kinderen hiervoor versus 23% van de kinderen van wie de ouders dat niet doen. En 60% van de kinderen van wie de ouders vaak praten over het stellen van financiële doelen zegt dat ze ‘spaarders’ zijn versus 46% van de kinderen van wie de ouders dat niet doen. Uit de gegevens bleek ook dat ouders meer over geld praten met jongens dan met meisjes en dat ze het idee hadden dat jongens beter met geld konden omgaan dan meisjes. Behalve aan seksestereotype vooroordelen van de ouders kan dit ook liggen aan het feit dat jongens meer geïnteresseerd zijn in geld en er meer vragen over stellen. De onderzoekers raden ouders aan om minstens één keer in de week over geld te praten met hun kinderen en dat zeker ook te doen bij meisjes die uit zichzelf geen vragen hierover stellen. Alledaagse activiteiten, zoals samen boodschappen doen, bieden hier voldoende aanleiding voor.

Bron(nen):   Forbes      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Je verwacht het niet…

 2. Prikker

  De eerste kennismaking met de onuitputtelijke geldkraan is vaak het beltegoed… dus gebruik dat dan ook. (Ook al vind ik ‘t nog steeds onzin dat een 8-jarige met een mobieltje rondloopt, maar goed.. dat argument heb ik al opgegeven)

 3. Dead Silence

  Niet, want de ouders weten het zelf niet meer. Of je gaat gewoon bij de overheid je handje ophouden,

 4. Jannie Ooms

  Praten over geld? Het moet niet gekker worden. Geef je kinderen een paar euro zakgeld per week en hou het daarbij. Willen ze meer, dan kunnen ze klusjes doen. Auto’s wassen, krantenwijkje, folderen… Zo leren ze al vroeg de waarde van geld kennen.

Reacties niet toegestaan