Radicale ‘beroepsdemonstranten’ kapen boerenprotesten: ‘Wij kennen ze helemaal niet’

Een publieksvriendelijke betoging van boeren in Almelo liep maandag totaal uit de hand. Wederom werd een demonstratie gekaapt door 'radicale actievoerders' die 'geweld niet schuwen' en 'het gezag van de overheid ontkennen', zegt de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen tegen het AD.

Wat begon als een vreedzame boerenbetoging mondde uit in opstootjes, agressie tegen de politie en meerdere aanhoudingen. Esther Loohuis van de Trotse Twentse Boeren is helemaal klaar met de onbekende oproerkraaiers. Ze krijgt vaker berichten van 'niet-boeren' die 'alle dagen de tijd hebben' en willen meedoen 'als wij erop uit gaan'. “Maar wij kennen ze helemaal niet”.

Volgens Loohuis waren de boeren ook niet verantwoordelijk voor het dumpen van asbest op de snelwegen. “Wie dat wel waren? Zeg het maar.” Boeren aangesloten bij haar appgroepen zouden alleen zand bij de opritten hebben gedumpt.

Burgemeester Gerritsen reageert emotioneel op de onlusten in zijn stadje: “Hiermee is het legitieme belang van de boeren niet gediend. En dat doet mij verdriet. Het moet ook voor de boeren die demonstreren en vechten voor een oplossing van hun problemen heel pijnlijk zijn om te zien hoe hun protesten gekaapt worden.”

Bron(nen):   AD