Israël en Hamas akkoord over langdurige wapenstilstand

Op initiatief van Egypte zijn Israël en Hamas een staakt-het-vuren overeengekomen. De wapenstilstand is afgesloten voor onbepaalde tijd. Dat heeft een woordvoerder van Hamas vandaag in Gaza meegedeeld. De Palestijnen zeggen dat Israël ook akkoord is met een gedeeltelijke opheffing van de blokkade van de Gazastrook. Daardoor kunnen hulpgoederen en bouwmaterialen naar het lange tijd afgesloten gebied worden gebracht. De visserijzone van Gaza in de Middellandse Zee zou worden uitgebreid. Vervolggesprekken over het openen van het vliegveld en de zeehaven in Gaza starten volgende maand, schrijft de Volkskrant. Dan wordt ook gesproken over de vrijlating van de door Israël gevangen genomen Hamasleden. De Israëlische regering heeft nog niet gereageerd. Israël en Egypte zien Hamas als een bedreiging van de veiligheid. Ze willen dan ook garanties dat de organisatie geen wapens naar de Gazastrook zal smokkelen. Het geweld in Gaza kostte aan ruim 2.100 Palestijnen, vooral burgers, het leven. 64 Israëlische militairen en 4 burgers kwamen om.    

Bron(nen):   Volkskrant      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Likoed Nederland

  Het fabeltje van de blokkade. Alleen wapens, en materialen om raketten te bouwen mochten niet ingevoerd worden. Iedereen snapt waarom.

  http://likud.nl/2014/08/de-wapenblokkade-van-gaza/

 2. Burgermans

  Hopelijk hebben de Gazanen hun lesje geleerd.

 3. Point

  Gelukkig even tijd voor Hams om te hergroeperen, geld op te halen bij de EU voor de slachtoffers om daarmee nieuwe wapens te kopen en over een maandje kan Hamas weer los. Weer een Israelische kans gemist om het probleem een jaar of wat op te lossen

  • Chemical Dude

   En Israel om hun voorraden aan te vullen bij broertje US.
   Je ziet de rode draad en enige winnaars : wapenhandelaars ..
   3X raden wie er de grootste aandeelhouders zijn.

   (in antwoord op Point)
 4. Lorenzo

  De levensverwachting en kindersterfte in Gaza en de Westbank is hoger dan in ieder Arabisch land (muv Qatar), Turkije en zelfs Hongarije.

  Volgens het CIA factbook staat de Westank op het gebied van levensverwachting op plaats 91 van 192 landen, de Gazastook op plaats 109 en Turkije op plaats 124. De Gazastrook staat 11 plaatsen hoger dan Turkije.

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2102rank.html

  volgens de Verenigde Naties is de levensverwachting (194 landen) in Gaza en de westbank nog hoger dan volgens de CIA:

  77) Palestinian territories 73.4
  78) Hungary 73.3
  82) Lithuania 73.0
  98) Turkey 71.8
  107)Morocco 71.2
  153 Iraq 59.5

  http://www.enagic.com/enagic_life.php

  De levensverwachting in Gaza en de westelijke jordaanoever is hoger dan in Hongarije, een EU en euro zone lidstaat.

  Kindersterfte:

  Volgens de Verenigde Naties staan de Gaza strook en de westbank op het gebied van kindersterfte op plaats 90, Turkije op plaats 109

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

  Trouwens, als je in Gaza op vakantie gaat dan kun je ook zwemmen in het grootste indoor zwembad van de regio, de As-Sadaka.

  Dit kan ook:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Crazy_Water_Park

  Zelfs een chimpansee begrijpt dat de humanitaire crisis in de Gazastrook volledig uit de duim is gezogen door linkse journalisten.

  • Burgermans

   Dankzij Hamas is die levensverwachting weer een stukje naar beneden bijgesteld.

   (in antwoord op Lorenzo)

Reacties niet toegestaan