Driekwart van de IKEA-catalogus is nep

In de glimmende catalogus van IKEA is niets wat het lijkt: driekwart van de idyllische interieurs is door de computer gemaakt. Geen enkel bedrijf verspreidt op zo'n grote schaal zo'n dikke catalogus als IKEA. Daarmee is het boekwerk een begrip geworden in veel Nederlandse huishoudens. Verlekkerd kijken mensen naar de prachtig ingerichte woon- en slaapkamers. Helaas zal het niet meevallen om je eigen kamer net zo mooi te maken. De foto's zijn namelijk voor het grootste gedeelte door de computer gemaakt. De eerste keer dat IKEA besloot een bewerkt beeld te gebruiken was in 2006. Maar daarna kreeg de meubelketen de smaak te pakken. Rond 2012 bestond 25 procent van de woongids uit door de computer gegenereerde beelden. Nu zou dat drie keer zoveel zijn. Het begint er mee dat elk meubel en elk accessoire in hoge definitie in een digitale versie beschikbaar is. Handige vormgevers toveren met even handige programmaatjes daarmee de mooiste interieurs tevoorschijn, die nooit in het echt hebben bestaan.  Zij hebben de grootste fotostudio ter wereld tot hun beschikking: op 8.000 m2 werken 250 mensen een jaar lang aan de nieuwe catalogus.  

Bron(nen):   Knack      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Gelijk, een goed conservatief neo- liberaal beleid, de klant als suffertje mishandelen. Vast een goede werksfeer.

  • AT

   Hoe bedoeld u dit? Hoe wordt de klant mishandeld? De klant wordt beïnvloed, warm gemaakt voor de producten door ze zo ideaal mogelijk te presenteren. Dat is inherent aan reclame.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. Prikker

  Sorry, maar ik zie ‘t probleem niet.
  Of denken jullie soms dat de groenten in de AH/Jumbo of C1000-folder vers zijn ?

 3. kletsmajoor

  Prima toch? Voor de klant gaat het er alleen maar om om ideeën te krijgen voor z’n eigen woning. IKEA bespaart tijd en geld en kan zo de meubels nog goedkoper aanbieden.

 4. JohnComment

  Punt 1) Is er een bron voor dit bericht?

  Punt 2) Hoe maken ze de plaatjes dan in plaats van “echte” foto’s? Zijn de individuele meubels gefotografeerd en dan later samegevoegd? Of zijn ze volledig gebaseerd of virtuele modellen?

  Punt 3) Soms hebben de wel.nl berichtjes te weinig info om te begrijpen waarom het gaat. Een bron zou heel mooi zijn!

  • AT

   Bron staat (bijna) altijd onder het bericht, hier: ‘Knack’.

   Alle meubels zijn als 3d model gemaakt, dus virtueel. Met een 3d programma kunnen de verschillende meubels in een getekende ruimte gezet worden en kan een ‘gezelllig’ interieur geconstrueerd worden. Vervolgens worden verschillende camera posities (beelden) gerenderd met lichtsimulatie.

   (in antwoord op JohnComment)
 5. AT

  Heel normaal en slim. Het scheelt nogal wat werk als ze niet alle interieurs in een studio moeten opstellen en fotograferen. Het maakt het niet ineens lastiger om het in het echt ook zo te bereiken in vergelijking tot fotografie. Als dat zo was, dan zou een belangrijk deel van mijn werk ook een grote leugen zijn (architectuur).

 6. Chemical Dude

  Hier hebben ze een “op foto” en “op het bord” rubriek

  http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/

 7. Burgermans

  Nou en? Wat is het probleem, Jeanette?

 8. Dead Silence

  Ook goedemorgen. Alles in reclame, op televisie, in de folder of in een boekje is nep en zwaar overdreven. Of het mensen of goederen zijn maakt niet uit. Sommigen komen daar heel laat of nooit achter met alle gevolgen van dien.

 9. Vogelbeest

  Je kunt de fotos van je eigen interieur net zo mooi maken. Zelfs het gratis programna picassa heeft een handig schuifregelaartje om kleuren te intensiveren.

Reacties niet toegestaan