VS en Oekraïne blij met mogelijke sancties

De Verenigde Staten staan achter het besluit van de Europese Unie om nieuwe economische sancties tegen Rusland voor te bereiden. Het Witte Huis liet zaterdag (lokale tijd) weten daar samen naar te willen kijken.

De EU kondigde zaterdagavond aan uiterlijk volgende week met nieuwe sancties te willen komen wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne.

De Oekraïense president Petro Porosjenko moedigde dat besluit direct aan. ,,Ik denk dat we heel dicht bij een situatie zijn die straks niet meer om te draaien is", zei Porosjenko. ,,Die situatie is een totale oorlog." Volgens hem is de situatie in Oekraïne de afgelopen dagen verslechterd.

Premier Robert Fico van Slowakije ziet daarentegen helemaal niets in nieuwe strafmaatregelen. Ze zouden averechts werken. Hij vindt nieuwe sancties ,,betekenisloos" en wil eerst afwachten of de bestaande sancties effect hebben. Fico dreigt dan ook een veto uit te spreken tegen nieuwe acties die de Slowaakse economie treffen. Slowakije is voor zijn gasproductie grotendeels afhankelijk van Rusland.