België: ‘Nooit één klacht gehad over Zwarte Piet’

Zwarte Piet blijft in België gewoon Zwarte Piet. 'Met verbijstering' wordt in België die Zwarte Piet-discussie gevolgd. Secretaris van het Vlaamse Sint-Nicolaasgenootschap Raf Rumes: "Wij begrijpen er niks van dat de discussie bij jullie zo uit de hand loopt. Wij hebben hier in al die jaren nooit één klacht over Zwarte Piet gehad. Wij vinden het heel Hollands: altijd maar met het vingertje zwaaien." Het Sint-Nicolaasgenootschap (gevestigd in Sint-Niklaas) ziet 'geen enkele reden' om iets aan het uiterlijk van Zwarte Piet te doen. 'Nu niet, en wat ons betreft nooit' zal er iets aan de huidskleur, oorbellen of kroeshaar worden aangepast. Volgens Rumes is er sprake van een kleine groep kleingeestige mensen in Holland die denkt dat Piet racistisch bedoeld is en te maken heeft met een koloniaal verleden. Die kleine groep is verantwoordelijk voor het verpesten van een prachtige traditie. "Wij hebben hier met groot verdriet aangezien hoe tegenstanders in Holland vorig jaar gewoon tussen de kinderen stonden te schreeuwen dat Piet racistisch is. Zo help je een onschuldig kinderfeest om zeep. Wij laten dat in Vlaanderen niet gebeuren. Sinterklaas wordt hier gevierd zoals elk ander jaar." De uitspraak van de Nederlandse rechter heeft volgens Rumes geen vat op België. "Wij krijgen hier de indruk dat rechters onder politieke druk bezweken zijn."

Bron(nen):   AD      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chemical Dude

  “Wij laten dat in Vlaanderen niet gebeuren. Sinterklaas wordt hier gevierd zoals elk ander jaar”
  Lees je dat “Jurist” Frank? Up your brown ass.

 2. 67benjamin

  In Belgie zijn minder donkere mensen en die er zijn zijn er nog niet zo lang. Daarnaast verschilt de Nederlandse mentaliteit van de Belgische, en is in Nederland er een sfeer van openheid over beknelde belangen (Fortuijn, Wilders). Toch blijft de juridisering van een kindersprookje moeilijk voor allen die ermee zijn opgegroeid.

  • RhodBerth

   De juridisering van een sprookje is sowieso belachelijk.
   Sinterklaas bestaat niet. Je kunt dus niet zeggen dat die schoolmeester Zwarte Piet in 1880 wel of niet racistisch bedoelde.

   De hele vraag naar de racistische oorsprong van ZP is irrelevant.
   Al was Zwarte Piet in 1880 of 1960 1000x racistisch, dan zegt dat nog niks over vandaag. Het gaat over de vraag of ZP nu racistisch is.

   De democratie was ooit seksistisch want vrouwen mochten niet stemmen. Gaan we daarom nu de democratie maar afschaffen?

   En dat stempelt uiteindelijk de kortzichtigheid van de discussie maar ook van de rechter die ZP een negatieve stereotypering noemde. Waarom negatief? Alle kinderen houden van ZP en vinden het een held. Dat donkere mensen hem als negatief ervaren komt meestal doordat zij een amerikaanse blackface associatie hebben die niet klopt. ZP is niet blackface.

   En waar houdt het dan op? Zeeuws Meisje? Flipje Tiel? De vikkingen in Asterix en Obelix? Delfts Blauwe borden met hollandse boeren op klompen?

   Deze discussie is oneindig complex en gaat over veel meer dan alleen maar Zwarte Piet. Als ZP er straks niet meer is vanwege juridische overwegingen dan is dat maatschappelijk onacceptabel omdat dan alles wat maatschappelijk aanvaardbaar is onder de juridische meetlat kan komen enkel omdat een enkeling een negatieve associatie maakt.

   Elke zinnige rechter moet zich in deze discussie per direct onontvankelijk verklaren. Dit is niks voor de rechtbank.

   (in antwoord op 67benjamin)
   • harrr

    Tsja, rechters zijn door de bank genomen nogal links, en die hangen de “weg met ons”-filosofie aan. Sinterklaasfeest is een hollandse traditie, dus moet *weg*
    Zelfs de publieke zenders “nederland 1 – 3” zijn al hernoemd naar iets algemeens, want nederland is natuurlijk ook *ons* en best wel stigmatiserend en tikkeltje nationalistisch.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • Peter

     Rechters links ? Er bestaan geen linkse of rechtse rechters. Ze moeten zich aan bepaalde wetten houden. Toch zijn sommigen nogal uitzinnig en plegen ze zelf ook wel eens een moord.
     Ze worden benoemd voor het leven, want volgens mij al helemaal fout is.
     Er heerst juist klasse justitie.
     Rechters zijn vaak zeer autoritair. Dat hoort ook wel bij hun positie.
     Maar uitgesproken links of rechts ?
     De wet vraagt soms om een eigen interpretatie en dat zou eigenlijk niet moeten kunnen.
     Waarom dan de ene rechter milder straft dan de ander mag Joost weten.
     Natuurlijk zit er bij deze zaak ook nog een willekeur.
     Geen rechter zal zich aan een duidelijke uitspraak houden.
     Die legt het weer terug bij de gemeente.
     Het kan niet zijn dat het belang van 1 gekrenkte individu met een jeugdtrauma gaat beslissen voor de massa.
     Die vent verdient gewoon een zeer goede psychiater die hem van het komplex afhelpt.
     Maar de haat zit zo in die vent dat die alleen nog genoegdoening eist.
     Het gaat helemaal nergens over.
     Waarom moet dit gespeeld worden via een rechtszaak ?
     Zou het met geweld een oplossing bieden ?

     (in antwoord op harrr)
   • kletsmajoor

    Het blackface-taboe is er met opzet bijgehaald om internationaal (vooral in de VS) op voorhand de houding t.o.v. Zwarte Piet negatief te maken. Daarmee is voorkomen dat buitenstaanders (b.v. de VN) met een open houding Zwarte Piet konden zien in de gezellige, kneuterige Hollandse verhoudingen waar hij bijhoort. Op zich slim gespeeld van de anti-Pieten.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Precies!
     En daarom is het zo ontzettend belangrijk om duidelijk te blijven maken dat Zwarte Piet geen Blackface is en dat Nederland de blackface traditie helemaal niet kent.

     (in antwoord op kletsmajoor)
  • Chemical Dude

   “minder donkere mensen”
   Nooit gehoord van onze “chop your hand off” koning? ”
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch-Congo

   (in antwoord op 67benjamin)
   • 67benjamin

    Ik heb mij er niet in verdiept maar wanneer ik mij een beeld vorm van Belgie zie ik niet veel donkere mensen zoals wel in Nederland, met name na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

    (in antwoord op Chemical Dude)
 3. RhodBerth

  Het probleem hier in Nederland is dat iedereen die wat roept meteen een plek aan tafel krijgt. Neem Quincy, de reden dat hij zo boos is komt doordat zijn moeder ooit voor zwarte piet is uitgemaakt…. dat is het niveau, en dat zit gewoon bij de burgemeester van Amsterdam aan tafel…

  Dat moeten we gewoon niet doen.

  En vervolgens moet er met dat soort kleine groepjes ook meteen een compromis gesloten worden. Dat kan gewoon niet altijd. Dat is doorgeschoten.

  Dat is ook een van de hoofd redenen waarom Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Het gaat niet eens over Zwarte Piet meer. Het gaat over de vraag in hoeverre we zaken van algemeen belang moeten gaan aanpassen omdat een kleine groep mensen er een probleem mee heeft.

  • Dead Silence

   Zo ook voor kabinetsbeleid. Teveel versplintering, in alle bochten wringen om tot een akkoord te komen hetgeen in besluitloosheid resulteert.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • catchit64

   Het is een Randstadprobleem waar men niks durft te zeggen tegen mensen die niet van origine Nederlands zijn. Je zou maar eens wat fout zeggen. Ben blij dat ik al jaren weg ben uit dat verschrikkelijke deel van Nederland en geniet van de gemoedelijkheid van het Brabantse land.

   (in antwoord op RhodBerth)
 4. kletsmajoor

  Als ik de Belgen was, zou ik nog niet te snel juichen. Wegens het “succes” in Nederland zouden de anti-Pieten zich weleens heel snel in België kunnen melden.

 5. Peter

  Dan te bedenken dat er meer klachten van autochtonen komen die zich gediskrimineerd voeren. Dat wordt niet serieus genomen. En daar gaan ze zich nog lelijk in vergissen. Blanken worden nog erger gediskrimineerd. Zodra je een niet blanke aankijkt voelen ze zich al gekrenkt als je blik hun niet aanstaat. Meteen schermen met het woord diskriminatie is net zo erg als het woord Hitler.
  De niet blanken zijn gewoon hysterich en zeer fascistisch in gesteld. Ze moeten hun zin ten alle tijden door drijven.
  Het wachten is het op volgende.

  Ik heb niks meer met sinterklaas laat staan met zwarte piet.
  Maar dat de niet blanken zo een verwrongen beeld van de werkelijkheid hebben gekregen is zeer kwalijk.
  Er is met die mensen ook geen kommunikatie meer mogelijk.
  Ik zie zat waar ze zich aan storen.

  In Amerika is het al zo erg dat ze gaan lopen rellen.
  Zelfs als een latino, ook niet blanke, iemand dood dan is het natuurlijk altijd moord.
  Hoe ver kun je gaan met die onzin ?

  Veel mensen worden gediskrimineerd. Blank of niet.
  Rechters zouden zich eens over wat serieuzer zaken moeten buigen.

Reacties niet toegestaan