Wat moet je doen als je kind met brandende kleren de trap afrent?

Het zijn ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden of die beter zouden hebben kunnen aflopen als ouders op de hoogte van de gevaren en de remedies waren geweest. Maar twee artsen die net het boek Pas op, kijk uit schreven, stellen dat ongelukken als stikken in een cherrytomaat of verstrikt raken in een gordijnkoord geregeld voorkomen. Jaarlijks lopen 470 kinderen onder de 10 ernstig hersenletsel op als gevolg van een (verstikkings)ongeluk. Meer dan 1 per dag. Aan verstikking overlijden 9 kinderen per jaar. Eén van de redenen is dat baby's bij de ouders in bed slapen of bij broers of zussen, van wie er eentje 's nachts op de baby rolt. 'Had ik het maar geweten,' zeggen veel ouders, maar dan is het al te laat. Volgens de schrijvers zijn veel ongelukken simpel te voorkomen, daarom staan er in het boek behalve de meest voorkomende kinderongelukken ook wat ouders moeten doen als het misgaat. Zo is er de Heimlich (het scherp en stevig onder het borstbeen drukken) als kinderen boven de 1 jaar iets zachts hebben gegeten zoals druiven, knakworsten, marshmallows, en dat in de luchtpijp helemaal vast komt te zitten. "Natuurlijk zijn er mensen die zeggen: ja, hallo, ik ben toch ook veilig opgegroeid zonder al die waarschuwingen," aldus één van de schrijvers en brandwondenchirurg Mariëlle Vehmeijer. "Mensen moeten niet het idee krijgen dat ze iets niet goed doen. Maar we willen ze feiten geven waarmee ze zelf kunnen beslissen. Die kennis moet niet blijven steken bij artsen." En wat moet je doen als je kind met brandende kleding de trap af rent? Dit is het advies van de brandweer: Niet hollen, maar rollen. Doof de vlammen door over de grond te rollen of neem een blusdeken. Koel brandwonden minstens 5 minuten met natte doeken of zacht stromend lauw kraanwater. Smeer niets op de brandwonden en verwijder geen kleding die aan de huid kleeft. Waarschuw direct een arts. Het slachtoffer altijd zittend vervoeren in verband met mogelijke vochtophoping.

Bron(nen):   De Volkskrant      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. PreventionComesFirst

    Beste Maroesja Perizonius,

    Hartelijk dank voor het feit dat u ons boek ‘Pas op, kijk uit!’ onder de aandacht van de lezers van Welingelichte Kringen.nl hebt willen brengen. Helaas hebben wij u voordat u dit artikel schreef niet gesproken en is er een onjuistheid in uw artikel geslopen die wij graag recht willen zetten.

    U stelt dat ongelukken als stikken in een cherrytomaat of verstrikt raken in een gordijnkoord geregeld voorkomen. Deze stelling is geheel juist. In de USA sterft er iedere 2 weken een kind door een gordijnkoord en verslikking is de meestvoorkomende oorzaak van invaliditeit en van overlijden bij kinderen van drie jaar of jonger. Echter u vervolgt met de zin dat jaarlijks 470 kinderen onder de 10 ernstig hersenletsel oplopen als gevolg van een (verstikkings)ongeval. Dit is niet juist. Het is waar dat er in Nederland ieder jaar 470 kinderen ernstig schedel- of hersenletsel oplopen, maar dit is als gevolg van een valongeval.

    Mocht u nog meer informatie wensen kunt u altijd contact met ons opnemen via onze uitgever Unieboek/Spectrum.

Reacties niet toegestaan