Schutter Joods Museum in Brussel was bewaker voor IS in Syrië

Mehdi Nemmouche, de verdachte van de schietpartij waarbij 4 mensen het leven lieten in het Joods Museum in Brussel in mei, was één van de bewakers van westerse gijzelaars van de Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat blijkt uit getuigenissen van 4 Franse journalisten die in Syrië ontvoerd en gegijzeld werden in juni 2013 en vrijgelaten werden op 20 april 2014. Nemmouche zou daarbij blijk gegeven hebben van een grote brutaliteit en zou ernstige feiten gepleegd hebben. De getuigen zijn niet allemaal even zeker van hun zaak. Sommigen hebben het over 'de mogelijkheid' dat het Nemmouche was, maar Nicolas Hénin van Le Point is daar stellig over. Hij verklaarde dat Nemmouche gijzelaars bewaakte en stelselmatig Syrische gevangenen martelde. Uit verschillende elementen van de Franse inlichtingendiensten blijkt ook dat Nemmouche één van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus onthoofd werd. Nemmouche werd na de aanslag in het Joods Museum in Frankrijk gearresteerd en in juli door Frankrijk aan België uitgeleverd. Hij zal op vrijdag 12 september voor de tweede keer voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Hij wordt aangeklaagd voor moorden in een terroristische context.

Bron(nen):   Le Monde      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Begrijp me niet verkeerd. In tegenstelling tot veel lieden, vind ik dat Rutte het helemaal zo slecht niet doet. Integendeel. Alleen jammer van de PvdA. Daar had ik liever die andere liberaal-progressieve partij gezien. Maar goed, die zit nu dan toch ook in de ondersteuningscoalitie, of hoe dat ook heet.

  Anyway. Rutte zei laatst dat IS heel erg is. En daar heeft ie natuurlijk gewoon gelijk in. Maar dat zegt iedereen. Dus zo bijzonder is dat niet.

  Wat me wel een beetje verbaasde, is dat ie erachteran zei dat de barbarij gestopt moet worden “want ze zijn tot alles in staat, zelfs het onthoofden van mensen”.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3740431/2014/09/05/Rutte-Nederland-gaat-Duitse-wapens-naar-Irak-vliegen.dhtml

  Maar dat doen ze in SA ook…
  19 onthoofdingen in 17 dagen de afgelopen maand…
  http://www.hrw.org/news/2014/08/21/saudi-arabia-surge-executions

  IS aanpakken is één ding. En dat moet hard en effectief gebeuren. Ik denk dat we het daar allemaal wel over eens zijn. Maar dat is nog maar het begin van het hele probleem. De radicaliteit moet er eens uitgeslagen worden. De intolerantie tegenover andersdenkenden. En dus niet alleen bij IS. Maar binnen de gehele islam.

  • Calhoun84

   Ik ben tegen elke vorm van doodstraf maar de onthoofdingen in SA zijn niets anders dan de executies in de VS of Japan. Deze zijn tot stand gekomen na rechtspraak en door de staat uitgevoerd. Barbaars maar ik zie wel degelijk de verschillen tussen ISIS en SA in dezen.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Chemical Dude

    “zijn niets anders dan de executies in de VS of Japan”

    Oh ja?

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Standrechtelijke_executie

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Volgens mij zijn de executies in SA niet standrechtelijk…. Het geeft alleen maar weer wat ik reeds heb aangegeven. Er zit een verschil tussen de executies die ISIS uitvoert en die SA uitvoert. Tussen de VS en SA zie ik hierin weinig verschil. Natuurlijk zou niemand onthoofd moeten worden omdat hij of zij afvallig is maar wat mij betreft is de doodstraf voor elk vergrijp te extreem en barbaars.

     (in antwoord op Chemical Dude)
 2. Dead Silence

  En het kwaad kankert lekker verder. Het is als een ernstige vorm van diffuse maagkanker bestrijxen met vitaminepilletjes.

Reacties niet toegestaan