Nieuwe Sinterklaasliedjes: Piet is geen knecht meer

Iedereen kent Zie ginds komt de stoomboot met daarin de zin 'zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe'. Dat is nu veranderd in 'kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant'. Tekstschrijver Paul Passchier herschreef de liedjes, volgens hem te ouderwets, vanwege de Pietendiscussie. Het Sinterklaasjournaal en de NTR zouden overwegen de nieuwe liedjes te implementeren. Ook Hoofdpiet Erik van Muiswinkel is positief. Passchier werkte samen met het ministerie van Sociale Zaken en met de burgemeester van Gouda waar Sinterklaas dit jaar aankomt. De verdwenen woorden zijn knecht, roe en 'zo zwart als roet'. 'Vol verwachting klopt ons hart' lag er eerst ook uit maar werd op de valreep gered omdat deze zin cultureel erfgoed moet blijven. Passchier: "Er móést iets aan de teksten gebeuren. Het feest is met de tijd meegegaan, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 geen letter veranderd." In de nieuwe liedjes is Piet dapper en stoer en niet zwart. Verder gaat er niemand meer mee in de zak naar Spanje. Zie hieronder de wijzigingen in enkele liedjes:  
Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan (Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer Hoe waaien de wimpels al heen en al weer?) Daar huppelt zijn paardje het dek op en neer Daar waaien de wimpels zo mooi heen en weer (Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe) Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant: 'Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!'
Sinterklaas is jarig Sinterklaas is jarig Ik zet mijn schoentje klaar (Licht dat hij ze voldoet Met ja wist ik het maar) 'k Hoop dat er iets in komt Wat? Ja wist ik het maar ('t Paardje zwaar beladen voert hij met zich voort en zijn knecht vertelt hem wat hij heeft gehoord) 't Paard is zwaar beladen, Piet stapt dapper voort Wijst naar onze schoorsteen, hij heeft mijn liedjes gehoord.
Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou dat zijn? (Wees maar gerust mijn kind, ik ben een goede vrind, Want al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed) Wees maar gerust mijn kind, het is de goede Sint Hier is hier voor jou en mij, kom er maar bij!
Zie de maan schijnt door de bomen Zoe de maan schijnt door de bomen, makkers staat uw wild geraas 'T Heerlijk avondje is gekomen, 't avondje van Sinterklaas Vol verwachting klopt ons hart, (wie de koek krijgt, wie de gard) Het grote feest gaat weer van start Vol verwachting klopt ons hart, (wie de koek krijgt, wie de gard) Het grote feest gaat weer van start
     

Bron(nen):   Powned  Elsevier    

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Wat mij betreft dat die liedjes een beetje naar 2014 toe worden vertaald.
  Zal nu wel mislukken omdat de anti-piet brigade ervoor zorgt dat iedereen z’n hakken in het zand zet. En terecht.
  Dus de ironie is dat straks juist dankzij de anti-piet-brigade piet meer blijft houden van het stereotype, terwijl in werkelijkheid piet al tientallen jaren langzaam meebeweegt met de tijd.

  • Pvv4ever

   Ik vind het anders wel dat het snel is gegaan. Binnen no time is het sinterklaas lied veranderd en wordt er gepraat over de kleur. Wel jammer natuurlijk dat het zo snel gebeurt. Het had wat langzamer mogen gebeuren. We zijn al 100 jaar ofzo verder en het gaat nog te snel vind ik.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Windows 8

  Paul Passchier bukt voor de multikul maar pech voor hem want wij dulden wij geen gelul. Piet blijft zwart en een knecht dat is geweet, steek anders die roede maar in je ***

 3. harrr

  *weg met ons*

  • Pvv4ever

   Pas op dat je met zo een reactie geen slachtofferrol geplakt krijgt, want dat is het natuurlijk niet

   (in antwoord op harrr)
 4. Dead Silence

  Mijn huis plak ik vol met ZWARTE pieten

 5. Malky

  ♫ Zie ginds komt de boerka uit Mekka weer aan ♫

 6. kletsmajoor

  Zo gaat het in het vervolg in Nederland: 1) een klein groepje noemt zich gekwetst, 2) een rechter zegt: “dat zou kunnen” en 3) de multiculturele meebuigers en goedpraters gaan aan de slag om alles “goed te maken”. Het Nederlandse volk heeft verder het nakijken hoe een piepkleine fractie van de samenleving de democratie en het poldermodel buitenspel heeft gezet.

 7. RhodBerth

  Kom kom, ik ben ook zwaar VOOR Zwarte Piet, maar we moeten nu niet meteen allemaal in de automatische verdediging schieten.

  Het herschrijven van sommige regeltjes was hoog tijd.

  Vooral de zin: “Ook al ben ik zwart als roet, ‘k meen het wel goed” vind ik zelf nogal ongemakkelijk. Graag een alternatief daarvoor. En dat vond ik al lang voordat de policor wegmetonzers zwarte piet begonnen te bashen.

  Gario en co zijn kortzichtig en denken zwart/wit.
  Laten wij dat niet gaan doen en gewoon redelijk blijven. Dus niet telkens in de automatische verdediging en schieten op alles wat beweegt.

  • Windows 8

   “vind ik zelf nogal ongemakkelijk. ”
   Is dat dan niet eerder JOUW probleem?

   (in antwoord op RhodBerth)
 8. Pvv4ever

  Wat een onzin zeg. Zwarte piet moet gewoon zwart blijven. Wij doen niks nooit fout. Onze cultuur is superieur aan andere culturen. Zwarte piet moet gewoon zwart blijven Islam moet weg uit Nederland en Nederlandse grenzen gewoon sluiten. Nederland uit de Europese Unie.

  Ja wij hebben aan slavenhandel gedaan. Maar dat is al eeuwen geleden toen waren we nog niet zo ver ontwikkeld als nu. Toen dachten we dat we superieur ras waren. Maar nu is het anders nu is het niet de ras dat superieur is, maar onze cultuur, onze normen en waarden. De Islam en zijn aanhangers zijn barbaren de zwarte medemens zit fout. De Polen pakken onze banen af. Zij zijn meestal dronken enzo. Alleen wij zijn hardwerkende eerlijke Nederlanders.

  • Calhoun84

   Wij doen niks nooit fout? En dan noem jij jezelf superieur 😀

   (in antwoord op Pvv4ever)
   • Pvv4ever

    Wij moeten niet Nederlands leren, de allochtonen moeten Nederlands leren. De Islam aanhangers moeten Nederlands leren

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Karel Kritisch

     Volgens mij kan jij echt nog wel een aantal lessen Nederlands gebruiken hoor! LOL

     (in antwoord op Pvv4ever)
     • Pvv4ever

      Als het geld naar de zwarte scholen gaat dan blijft er voor ons niks over. Dat krijg je als het kabinet dit soort maatregelen neemt, maar vrees niet Wilders heeft de oplossing voor al onze problemen. Weg met de Islam en zijn aanhangers en weg met polen blijf met je poten van zwarte piet af! Dan komt het allemaal goed. Dan zijn al onze problemen opgelost. Gewoon onze problemen de grens over kieperen en de grens sluiten. We willen niks met de EU te maken hebben en niks met de Islam en de polen etc.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Calhoun84

      Haha dus jij schrijft beroerd Nederlands omdat er geld gaat naar de zwarte scholen? Leuk causaal verband, maar je kunt ook gewoon zelf een boekje over spelling en grammatica kopen hoor.

      Ik ben benieuwd of je die flauwekul allemaal gelooft of dat je hier alleen een beetje om aandacht komt vragen.

      (in antwoord op Pvv4ever)
     • Pvv4ever

      Zie je dan geen causaal verband tussen Islam en aanslagen?( De ETA en de IRA heb ik het niet over) Tussen Islam en criminaliteit op straat.( Staat in de Koran het is tegen de universele 10 geboden.)

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Waarom je meteen de ETA en de IRA (en waarschijnlijk ook de pro-life terroristen in de VS en de LRA) uitsluit begrijp ik niet helemaal maar goed…..

      Dat er moslimterreur bestaat zal niemand hier ontkennen. Terreur en steun aan terreur moeten we ook met de harde hand aanpakken. Maar een link tussen islam en terreur is hetzelfde als een link tussen katholieken en terreur in Ierland. Er zijn geradicaliseerde moslim, maar dat los je niet op door moslims en Polen het land uit te sturen en uit de EU te stappen. Ook heeft het weinig met Zwarte Piet te maken :). Als je denkt dat je op die manier de problemen oplost dan ben je wat mij betreft wereldvreemd.

      De link tussen islam en criminaliteit vind ik wat mager. Ik denk dat dit los staat van de islam maar meer te maken heeft met onze demografische verhoudingen. Bepaalde groepen hebben in Nederland wan minder kansen en dat zie je terug in de criminaliteitscijfers.

      (in antwoord op Pvv4ever)
     • Karel Kritisch

      Jij bent ingehuurd om de PVV belachelijk te maken he?? Hahaha Voor wie werk je?

      (in antwoord op Pvv4ever)
    • Calhoun84

     Wij *hoeven geen* Nederlands *te* leren, de allochtonen *en de moslims* moeten Nederlands leren.

     Ik heb even je zin in correct Nederlands geschreven, je lijkt wel een allochtoon man….

     (in antwoord op Pvv4ever)
  • harrr

   Dankzij aanhang als jou zal de PVV nooit echt doorbreken.

   (in antwoord op Pvv4ever)
 9. Halofreak1990

  Een makkelijkere oplossing is gewoon die aanstellers die niet tegen een zwarte piet kunnen hun paspoort innemen en het land uitzetten. Waar halen ze het gore lef vandaan om in een ander land te gaan bepalen wat wel en niet mag.

  • Pvv4ever

   Precies het is ons land en niet hun land. ook al ben je hier geboren als je een zwarte huidskleur hebt dan is dit niet je land!?. Dus niet in ons land bepalen wat er gebeurt. Dit land is alleen van de witte Nederlanders.

   (in antwoord op Halofreak1990)
   • Halofreak1990

    Ga alsjeblieft je racistische gal ergens anders lopen spuwen. Deze discussie (over zwarte piet) wordt niet alleen aangevoerd door ‘gekleurde’ mensen, maar ook ‘witte’ Nederlanders, die menen gekwetst te zijn.
    Echter is er hier zoiets als vrijheid van meningsuiting, en als mensen zich door uitlatingen van een ander gekwetst voelen, jammer dan. Zwarte Piet is onderdeel van onze cultuur, en daar mag, vind ik, niet aan getornd worden, net als dat andere landen ook graag hebben dat hun cultuur met rust wordt gelaten.

    (in antwoord op Pvv4ever)
    • Pvv4ever

     Ik zeg het ook. Onze cultuur verandert niet en mag niet veranderen. De achterlijke Islam cultuur is zo middeleeuws en die moet veranderen. Wij niet.

     (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Wat heeft in vredesnaam de Islam met de Zwarte Pieten discussie te maken? Dit is precies de reden waarom ik nooit of te nimmer iets met de PVV of haar aanhangers te maken wil hebben. Altijd maar de Islam de schuld geven, terwijl in deze een stelletje aandachtgeile idioten de discussie op lopen te zwepen.
      De Islam is niet het probleem, maar volk zoals jullie, wat overal haat en intolerantie zaait, en dan als er een keer een reactie komt, “zie je wel, ze willen ons aanvallen”. Walgelijk volk, jullie. Dat je het lef hebt om jezelf beschaafd te noemen…

      (in antwoord op Pvv4ever)
 10. harrr

  Het nieuwe ontwerp voor onze nieuw nationale vlag is ook bekend gemaakt:

  http://www.telecoms.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/01/white-flag.jpg

Reacties niet toegestaan