433 miljoen: honderdduizenden moeten toeslag kinderopvang terugbetalen

Enkele honderdduizenden huishoudens hebben in de periode 2009-2012 te veel toeslag voor kinderopvang gekregen. In totaal gaat het om 433 miljoen euro. Dat schrijven de Wegener-kranten. Veel aanvragers hebben - opzettelijk of per ongeluk - een lager inkomen opgegeven dat ze feitelijk bleken te hebben De Belastingdienst gaat proberende 433 miljoen terug te vorderen. Dat betekent dat een op de drie ontvangers van de toeslag moet terugbetalen. Gemiddeld moet 2.500 euro worden terugbetaald. In sommige gevallen gaat het om tienduizenden euro’s en in een enkel geval zelfs om meer dan 150.000 euro.
De fiscus denkt dat 60 miljoen niet meer terug te vorderen is. Of de resterende 373 miljoen euro wel wordt terugbetaald, is nog maar de vraag.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “De Belastingdienst gaat proberende 433 miljoen terug te vorderen. Dat betekent dat een op de drie ontvangers van de toeslag moet terugbetalen”
  Eén op 3 maar? De rest zit in Marocco of Turkije?

 2. vandehoedenderand

  Als je kinderen niet kunt betalen, zou je er ook gewoon niet aan moeten beginnen. Dat is altijd mijn idee geweest. De verzorgingsstaat is doorgeschoten. De overheid moet zoveel mogelijk wegblijven uit het leven van de burger. Niet alleen wat lasten betreft, maar zeker ook wat lusten betreft. Het pappen en nathouden heeft dit land inmiddels een klaagcultuur van jewelste opgeleverd. Alles is de schuld van Den Haag (of Brussel) en nooit kijkt men naar zichzelf.

 3. RhodBerth

  Ik moest ook terugbetalen. ‘slechts’ 350 euro overigens en niet 2,5 duizend (zoals het artikel zegt).

  Idd een irritante toeslag. Ik zit helemaal niet te wachten op de bemoeizucht van de overheid bij onze kinderopslag. Laat ons lekker minder belasting betalen en zelf de kinderopvang betalen. Al die bureaucratie, je wordt er gek van. Maar je moet wel meedoen, want met je linkerhand betaal je veel belasting dus moet je met je rechterhand weer je toeslagen binnen hengelen.

  Eerst al die onzin met toeslag omdat onze moeders oppasten.
  Zucht.
  Onze moeders pastten al jaren op onze kinderen, daar gaven we zelf een vergoeding voor. En toen ineens ging dat via de overheid lopen. Moest er een bureautje tussen, allemaal regels, administratie, wat een ellende. Ga weg overheid, bemoei je niet met ons. Nu zijn we er mee opgehouden met die oma subsidie. Nu betalen we dus eigenlijk 2x, eerst via de belasting en dus ook weer aan m’n schoonmoeder.

  En wat helemaal van de gekken is.
  Dan moet je dus 350 euro terug betalen.
  1. Eerst krijg je een brief met: u moet 350 euro terug betalen, volgende week krijgt u een accept giro.
  2. Dan krijg je de acceptgiro in een 2e brief.
  3. Dan krijg je ook een 3e brief waarin alvast een betalingsregeling wordt voorgesteld voor als het niet meteen betalen kan.

  Zucht.

  Stuur gewoon 1 brief, zeg daarin: u moet betalen, stop de accept giro erbij en een retour formulier voor als u een betalingsregeling wenst.

  Natuurlijk, het zijn de kleine kostenposten, 3 brieven ipv 1, maar het laat ook zien hoe makkelijk de overheid dit soort uitgaven doet, hoe bureaucratisch het is ingesteld en hoe overdreven het al van te voren uitgaat van de benodigde zorgt bv. voor als je niet meteen kunt betalen. Je zult van een bedrijf eens een factuur krijgen met daarbij al meteen een formulier voor een betalingsregeling.

  Ga weg overheid, in je hok. Wees klein, focus je op veiligheid, defensie en de regelgeving in de publieke sector. Lage belastingen en laat ons zelf sociaal zijn, voor elkaar zorgen, oplossingen zoeken, etc. En dan een potje voor de mensen die echt aan alle kanten buiten de boot vallen.

  Sociale overheid, a-sociale mensen. Logisch, als de overheid al voor je zorgt, waarom zou je dan nog voor elkaar zorgen?

  • Apekool

   Door eerst belasting te betalen en daarna subsidie te krijgen wordt ons BBP opgekrikt – dat is noodzakelijk om de staatsschuld procentueel niet te hoog te laten worden.

   De boekhouders hebben gewonnen dus: het maakt niet uit hoeveel extra geld over de balk wordt gegooid, hoeveel zinloos werk wordt gedaan en hoeveel fraude wordt gefaciliteerd – zonder dit rondpompen zal zichtbaar zijn dat Nederland een schuldoverladen land is, en dan heb je problemen in de EU (kennelijk komt er dan een driespan langs).

   Blijft lullig dat je heel Nederland belast met feitelijk een boekhoudkundig probleem.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • Vogelbeest

    Kinderopvang is in NL nodeloos duur door het woud aan regels en eisen. In Belgie kost het ca. 25% en is beter geregeld.

    (in antwoord op Apekool)
    • Apekool

     Precies mijn punt eigenlijk: dat is dus goed voor de boekhouding, omdat er dan nog meer geld rondgaat in de economie.

     Dat je weinig terugkrijgt voor dat geld is een probleem voor de eindgebruiker (jij dus), niet de boekhouder.

     (in antwoord op Vogelbeest)
  • Windows 8

   “Moest er een bureautje tussen, allemaal regels, administratie, wat een ellende.”
   Enig idee wat een ambtenaar per uur kost?
   Daar kan u makkelijk de 350 voor houden

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Divert

   Precies. De overheid moet bijspringen bij schrijnende gevallen. Daar had ons sociaal stelsel voor moeten zijn. Nu is de overheid één grote geldrondpompmachine geworden, met kadertjes en koopkrachtplaatjes en hokjes waarin in ieder individu wordt geplaatst. Ieder jaar opnieuw de bekende dans van de koopkrachtplaatjes tijdens de algemene beschouwingen: wie gaat er een tiende procent op vooruit, wie op achteruit, wie gaat er gecompenseerd worden en hoe is de financiële dekking daarvan. De overheid en met name de Belastingdienst is verstrikt geraakt in dit financiële web.
   Maak het anders: overheid, treedt terug! Maak mensen zelf verantwoordelijk voor hun inkomen. Zorg voor een stelsel voor de schrijnende gevallen en bemoei je verder niet met de portemonnee van de burger. Geef het geld wat vrijkomt terug in de vorm van belastingverlaging. Schijf de verhuisboete (6% overdrachtsbelasting) of, dat maakt mensen mobieler op de woningmarkt. Als ze meer te besteden hebben kunnen ze makkelijker groter gaan wonen, hebben ze minder te besteden, dan kunnen ze makkelijker kleiner gaan wonen.
   Laat mensen zelf hun kinderopvang regelen. Als ze minder belasting betalen, hebben ze ook meer geld over voor kinderopvang.
   Maar stop met dat rondpompen! Overal waar de overheid gratis geld uitdeelt wordt gefraudeerd. Stop gratis geld!

   (in antwoord op RhodBerth)
 4. Vogelbeest

  Weet niet of ik moet terugbetalen, maar heb wel brieven met vervelende vragen liggen.
  De fouten liggen aan de kant van de belastingdienst. Het is tijd voor een generaal pardon!
  Iedereen krijgt hier asiel, voor illegalen houden we eens in de 5 jaar een generaal pardon en dat allemaal op kosten van de belastingbetaler.

  Dan krijg je eens een keer iets terug en dan mag je het een paar jaar later weer terug betalen.
  Haal het maar uit de ontwikkelingshulp en maak de eigen bevolking geen slachtoffer.

Reacties niet toegestaan