Amerika kampt met zwaarste drugscrisis ooit

Amerikanen gebruiken meer drugs dan ooit volgens het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC). De organisatie spreekt van de 'zwaarste crisis in de geschiedenis'. In New York overlijden gemiddeld twee mensen per dag aan de gevolgen van drugsgebruik. Het aantal drugsdoden steeg er tussen 2010 en 2013 met 41 procent. Driekwart daarvan gebruikte opioïden als pijnstillers of heroïne. Heroïne lijkt momenteel de drugsscene te domineren. De afgelopen drie jaar is het aantal sterfgevallen door heroïnegebruik in de stad verdubbeld. Maar niet alleen in New York wordt veel drugs gebruikt. De situatie is nog erger in staten als Tennessee, Kentucky en North- en South-Carolina. Ging het vroeger vooral om stedelijke Afro-Amerikanen uit arme gezinnen, tegenwoordig raken mensen uit alle lagen van de bevolking verslaafd. Een aanzienlijk deel daarvan komt uit de hogere middenklasse en is ouder dan 40 jaar. Ze zijn overwegend blank, hebben gestudeerd en komen uit landelijkere gebieden. Het CDC uit flinke kritiek op Amerikaanse artsen. Die schreven in 2012 maar liefst 259 miljoen voorschriften voor pijnstillers uit, zoveel dat elke volwassene statistisch gezien een pillendoos op het nachtkastje heeft staan.  

Bron(nen):   Knack      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  wow, drugs (zware illegale) op een lijn met legale medicijnen zetten….
  Geen eindredactie om deze kemel recht te zetten?

  • vandehoedenderand

   Natuurlijk zijn er grote verschillen. Maar vergis u niet. In de VS is het lange tijd – en nu nog steeds eigenlijk – vrij gewoon geweest om naar de pillen op recept te grijpen. En ook dat zijn vaak zware middelen, maar dan legaal. Als je die pillen achteloos jarenlang door blijft slikken, kan dat – gelijk het illegale spul – voor veel ellende (waaronder verslaving) zorgen.

   M.a.w. je kweekt zo ook een samenleving die gewend raakt aan pillen – al dan niet legaal. En het begrip pillen bedoel ik dan ruim.

   Er gaan dan ook in de VS steeds vaker stemmen op om geestelijke hulp te bieden i.p.v. al te makkelijk naar de pillen te grijpen. Hier in NL is/was dat vrij gebruikelijk. Mijn eigen huisarts is bijzonder terughoudend in het voorschrijven van wat dan ook. En ik weet dat veel huisartsen daar zo over denken/dachten. Ik gebruik hier ook de verleden tijd, want het lijkt erop dat ook in NL het pillenkabinet steeds vaker zijn weg weet te vinden. Ik zie verder niets in psychologen of psychiaters overigens. Niet mijn ding. Ik geloof er niet in. Maar om eerlijk te zijn, zie ik nog minder in zware en verslavende middelen.

   En verder, alcohol is ook legaal. Ik hoef u denk ik niet uit te leggen hoe schadelijk dit kan zijn bij overmatig gebruik en hoe ongelooflijk veel doden alcohol jaarlijks op zijn geweten heeft. Of tabak bijvoorbeeld. Legaal of illegaal; de scheidslijn is lang niet altijd duidelijk.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    “Als je die pillen achteloos jarenlang door blijft slikken, ”
    Geen enkele pil, (met enkele uitzonderingen) wordt aangeraden levenslang te nemen.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
  • meesan

   Dat medicijnen legaal zijn wil niet zeggen dat ze niet schadelijk of verslavend kunnen zijn, zeker als je ze te lang, in een te hoge dosering of in de verkeerde omstandigheden gebruikt. Ontzettend veel mensen zijn verslaafd, echt verslaafd aan vicodin, prozac, adderall, allemaal door de FDA goedgekeurde en door artsen voorgeschreven medicijnen.

   (in antwoord op Windows 8)

Reacties niet toegestaan