Selectie geneeskunde Groningen: ‘Vooral meisjes uit de hogere sociale klasse maken grote kans op toelating’

Vanaf 2017 wordt de loting voor de studie geneeskunde afgeschaft. Faculteiten gaan zelf studenten selecteren, naast cijfers ook op motivatie en persoonlijkheid. Bij een aantal universiteiten gebeurt dat al, maar of het werkelijk tot meer studiesucces leidt, is maar zeer de vraag. In Groningen is de loting voor geneeskunde twee jaar geleden al afgeschaft. Ze selecteren sindsdien op basis van prestaties op het VWO, motivatie en reflectie en hopen zo studenten te vinden met 'een authentieke motivatie en reflectie op de studie', zegt Remko Bezema, hoofd van het Onderwijsinstituut van het UMC Groningen tegen Intermediair. Hij heeft de resultaten van de selectie nog niet kunnen meten. ‘Dat lijkt me vrij moeilijk, behalve de uitval. Minder mensen zouden de verkeerde keuze moeten maken.’ Marijke van Dijk, directeur opleidingen geneeskunde UMC, betwijfelt het nut van selectie. 'Ik ben niet zo onder de indruk van het effect van selectie op rendement. In Rotterdam hadden gelote studenten een gemiddeld cijfer van 7,8 en geselecteerde studenten 7,9. Een marginaal verschil.’ Met de Groningse methode zouden vooral meisjes uit de hogere sociale klasse grote kans maken op toelating, denkt ze. ‘Die schrijven een goede brief en presenteren zich goed.’ Vooral jongens van 18 of 19 zijn daar minder goed toe in staat en zouden dus afvallen. In Utrecht worden de studenten dan ook geselecteerd aan de hand van een keiharde kennistest, aangevuld met een communicatietoets. Aspirant-studenten kunnen per universiteit bekijken welke selectiemethode hen het beste ligt en zo hun kansen iets vergroten.

Bron(nen):   Intermediair      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  ´Vooral jongens van 18 of 19 zijn daar minder goed toe in staat en zouden dus afvallen´

  Dus de wereldvreemde introverte wetenschapsnerds, de mannen èn vrouwen die de uitvindingen doen vallen al af .
  Ook hier wint het Eva Jinek-effect.Vlotte babbel,kekke presentatie en vervolgens maar afwachten wat je te bieden hebt.

 2. marianne martens

  ach, de meisjes zijn zo ver vooruit op de jongetjes dat ze altijd ook als volwassen vrouwen altijd de eerste zullen zijn op alle niveau’s in de wetenschap, kunst en het gewone dagelijkse leven als echtgenote, vriendin, moeder en het uitoefenen van haar vak. Hoeree,Hoeree, Hoeree.

  • harrr

   zullen ze niet vooruit moeten lopen omdat dat evolutionair gezien vereist is? Om een baby te dragen/ zogen / groot te brengen, Moet je niet te laat mee beginnen en heb je nu eenmaal meer tijd nodig dan een man, die heeft er meen ik vaak niet langer voor nodig dan pak um beet.. 3 minuten 😉

   (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan