‘Mensen rennen als een kip zonder kop achter de alliantie tegen IS aan’

Irakese mensenrechtenactivisten zijn niet alleen maar opgelucht dat de internationale gemeenschap helpt in het gevecht tegen IS. 'Er wordt in het westen alleen maar gesproken over een militaire aanpak van IS. Er ligt verder helemaal geen strategie klaar.' Dat zegt Boris van Westering van ontwikkelingsorganisatie Hivos, die met een groep Irakese mensenrechtenactivisten optrok, tegen de Volkskrant. Hij vervolgt: 'De vorige keer dat de VS ingreep, leidde dat alleen maar tot meer geweld en geen Irakees gelooft dat Amerika nu actie onderneemt om de burgerbevolking te helpen. Die willen hun olie in Erbil veilig stellen, denken ze. Ondertussen komen er ook burgers om bij de luchtaanvallen.' 'Het gevecht tegen Islamitische Staat lijkt wel een hype. Mensen rennen als een kip zonder kop achter de alliantie tegen IS aan,' zegt Van Westering. 'Als we werkelijk een einde willen maken aan de gruwelen, moeten we niet alleen F16's sturen, maar ook de steun aan projecten in de burgermaatschappij opschalen en de Irakese regering onder druk blijven zetten om bepaalde wetgeving in te voeren en af te dwingen,' meent hij. 'Er is in Irak zoveel ongelijkheid, onveiligheid en corruptie dat mensen, ook als IS zou zijn verslagen, de wapens zomaar weer kunnen oppakken waarop er weer een nieuwe groepering ontstaat.'

Bron(nen):   Volkskrant      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Hivos zeurt om een strategie, maar heeft (nog steeds) niet door dat de wereld zich niet ontwikkeld volgens een strak plan dat van te voren is uitgedacht in overleg met alle belanghebbenden. ISIS is een onverwachte crisis dus moet nu eerst ad-hoc gereageerd worden terwijl parallel een strategie wordt ontwikkeld. Op termijn gaan we de resultaten daar pas van zien. Of niet, want er is altijd een kans dat er weer onverwachte wendingen komen waardoor de strategie in de prullebak kan.

  Verder denk ik dat de grootste fout die het Westen kan maken, is om weer de verantwoordelijkheid van de Irakezen (regering én burgers) over te nemen. Anders kunnen ze weer achterover gaan leunen en het Westen de schuld geven van alles dat fout gaat. In mijn ogen is het grootste probleem in het Midden-Oosten de cultuur waarin het algemeen belang slechts een sluitpost is die ‘door Allah’ geregeld moet worden. Men denkt: ‘ikke eerst’ en daarna ‘mijn familie c.q. (geloofs)groep’ en ‘voor de rest zorgt Allah’.

 2. Vogelbeest

  Dus nu is het de schuld van het westen dat er geen plan ligt? Het westen moet hulpprojecten optuigen?

  Arabieren/moslims worden afgeslacht door een afsplitsing uit hun eigen soort. Wij komen weer eens te hulp omdat we het menselijk leed niet kunnen aanzien.

  En vervolgens moeten we weer alles regelen?

  Wij bomabarderen IS de grond in. Ik stel voor dat ze de rest eens een keer zelf doen.

  Irak barst van de olie dus ze hebben geld zat.

 3. Windows 8

  “maar ook de steun aan projecten in de burgermaatschappij opschalen…”
  Jaja, meer geld, hoe toevallig

 4. Guest

  Klinkt als een ongedierteprobleem.

 5. Burgermans

  Irakese mensenrechtenactivisten? Ja, vast.

 6. Zmirlap

  De beste strategie zijn clusterbommen en vaten napalm. Zo moeilijk is het niet hoor!

 7. Jan Terlouw

  Goed artikel. Bombardementen zijn symptoombestrijding en lossen de kern van het probleem niet. Zolang er chaos heerst zullen terreurorganisaties als paddestoelen uit de grond schieten. Deze chaos is trouwens door de amerikanen veroorzaakt. Zij moesten onder het voorwensel dat saddam hoessein over chemische wapens zou beschikken en zonder mandaat irak binnenvallen. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het ontstaan van isis en moeten de puinhoop zelf opruimen. Boontje komt om zijn loontje.

Reacties niet toegestaan