‘Khorasan reële bedreiging luchtvaart’

WASHINGTON (ANP) - De Khorasan-terreurgroep is een ,,duidelijke en directe bedreiging" voor de commerciële luchtvaart in Europa en de Verenigde Staten. John Pistole, een Amerikaanse luchtvaartveiligheidsfunctionaris, zei vrijdag dat de extremisten explosieven ontwikkelen en testen die makkelijk vliegvelden binnen kunnen worden gesmokkeld. Dat schrijven Amerikaanse media.

De aan al-Qaeda gelieerde terreurbeweging werd afgelopen week gebombardeerd in Syrië door onder andere de VS. Ze deden dat om te voorkomen dat Khorasan een aanslag zou plegen tegen het westen. Die aanval zou al op handen zijn geweest.

,,Het gevaar is reëel en de dreiging is hoog", aldus Pistole. ,,Ik zie Khorasan als een capabele en vastberaden vijand." De groep zou met bommenmakers in Jemen werken aan nieuwe bommen die de beveiliging op luchthavens makkelijk ontgaat. Dat was volgens Pistole ook de reden dat de VS een aantal maanden terug besloot dat reizigers van bepaalde directe vluchten naar de VS geen lege telefoons en laptops meer mochten meenemen.

Het bestaan van Khorasan werd half september voor het eerst publiekelijk genoemd door de VS. Die hadden de groep wel al langer in beeld. De tot dan toe onbekende terreurgroep is opgericht door een vertrouweling van al-Qaedaleider Osama bin Laden.