VVD blijft grootste in peiling De Hond

Dat het kabinet heeft besloten zich met gevechtsvliegtuigen en militairen voor actie in Irak aan te sluiten bij de zogenoemde anti-Islamitische Staat-coalitie, lijkt tot nu toe niet veel invloed te hebben op het stemgedrag van de Nederlanders.

Dat stelt peiler Maurice de Hond, nu uit zijn wekelijkse peiling naar voren komt dat regeringspartij VVD, 29 zetels in de Tweede Kamer zou halen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat is er eentje minder dan vorige week, maar wel flink minder dan het huidige daadwerkelijke aantal van 41. De PVV zou er, ook net als vorige week, virtueel 23 krijgen en het CDA ook 23, 1 meer dan vorige week.

De peiler concludeert uit het onderzoek dat het merendeel van de Nederlanders (81 procent) het een goede beslissing vindt van de VS en partners om met luchtaanvallen te beginnen. 18 procent van de Nederlanders is tegen de Nederlanders deelname. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn. Dat die weerstand van de SP breed gedragen wordt binnen de partij, bleek zaterdag tijdens de partijraad in Amersfoort. De peiling van De Hond lijkt het nog eens te bevestigen: 39 procent van de SP-stemmers is tegen de Nederlanders deelname.

Overigens vindt 37 procent van de door De Hond ondervraagden dat Nederland ook aan aanvallen op Syrië moet meedoen. Kiezers van de PVV en VVD vinden dat het meest, respectievelijk 55 en 42 procent.