Bijna 1 op de 3 koeien nooit in de wei

Koeien, gemaakt voor een leven in de wei, moeten eigenlijk gewoon buiten kunnen zijn. Maar, zo blijkt uit een nieuwe weidegangtelling van het CBS, in Nederland komt bijna 1 op de 3 koeien nooit buiten. Het percentage is weliswaar stabiel vergeleken met het jaar ervoor, maar het aantal koeien dat nooit naar buiten kan is gestegen – met zo’n vijfduizend. Dit komt omdat de melkveestapel in 2013 is gegroeid. Bij monde van Dirk-Jan Verdonk zegt World Animal Protection: "Vanwege de stijging van het aantal koeien dat nooit in de wei komt, zijn deze cijfers nog geen goed nieuws, maar dat het percentage weidegang gestabiliseerd is, geeft de burger moed. Inspanningen vanuit de sector zijn hiervoor heel belangrijk gebleken – en blijven dat om de trend van opstallen daadwerkelijk om te buigen." Supermarkten zouden veel kunnen doen aan de situatie met de melkkoeien. Zo zouden zij voor een groter aandeel zuivelproducten met weidemelkgarantie kunnen kiezen. Volgens staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer eind vorig jaar,  zijn 'koeien in de wei onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse cultuurerfgoed'.

Bron(nen):   Vroege Vogels      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Maak het verplicht dat je voor de aankoop van een steak, je een koe in je tuin moet hebben

 2. Burgermans

  Lekker geloofwaardige bron, Maroesja. Heb je ook hoor en wederhoor toepast?

 3. Apekool

  “Gemaakt voor in de wei”

  Koeien zoals wij die kennen zijn het resultaat van langjarige genetische manipulatie door vanaf een beperk aantal “goede” stieren en hoog-producerende koeien kalfjes te kweken tot de melkmachines die het nu zijn.

  Ze zijn dus gemaakt om zoveel mogelijk melk te produceren. Wij stadsbewoners vinden het leuk om koeien in de wei te zien, lekker nostalgisch, maar met natuur heeft het weinig te maken. Overigens mag je best nadenken over dierenwelzijn, daar willen we best (een beetje) voor betalen zelfs.

 4. marianne martens

  Koeien horen in de wei, gras te eten. Een mooi leven in de buitenlucht en daarna geslacht om op te eten voor degenen die dat lekker vinden. Vanochtend reed ik heel vroeg langs weidegronden met kalveren, jong en dicht op elkaar en vaarsen in de wei. Na een conflict tussen een domme narcistische burgemeester, wethouders, politieke partijen, corpsballen-vriendje/ /burgemeester, diverse burgers met verschillende standpunten, waar ook een paar veeboeren bij waren zijn de grote schellen van mijn ogen gevallen. Zelden heb ik een groep meegemaakt die zo rigide, bot en grof waren in mond en gedrag.Iedere keer bij het langs rijden, denk ik hebben die boeren op de lagere- midden- of hogere Landbouwschool iets van maatschappijleer gehad?, hebben ze wel eens spelletje gedaan om zich te verdiepen in een ander of in groepen?Hebben ze iets, heel weinig maar hoor van cultuur geleerd? Vrees het ergste.Er is weidemelk te krijgen bij supermarkten maar er staat veel melk waar de koeien binnen staan. Een tragisch scheefgegroeide situatie. Misschien heeft Jonathan Holslag VK/ Vonk ( weer een mooi geschreven stuk ) een oplossing om het anders aan te pakken.Eigenlijk moeten wij, de” uitgeknepenen ” het voortouw nemen.

  • harrr

   Ik vraag me af hoe *weide* die weidemelk is.
   Melkkoeien in de wei zijn zo goed als uitgestorven in dit land.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    boeren zijn inderdaad ook uitgestorven in de weilanden.

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Die zitten allemaal in de studio van de KRO op zoek naar boerinnen……………
     En binnenkort worden ze bijgevoederd door 24kitchen

     De soort heeft echt wel onze aandacht hoor 😉

     (in antwoord op marianne martens)
 5. harrr

  In mijn jeugd liepen alle koeien buiten in de zomer, laatst betrapte ik me erop dat ik dacht “Hee,.. koeien hier in de wei”..
  Ik betwijfel die 1/3 zwaar, volgens mij zijn koeien in de wei een uitzondering en al helemaal als ze volwassen zijn.
  Het zijn voornamelijk pinken

  • marianne martens

   Vanavond is er ws een onthutsende film op de tv over de onverschilligheid van de bevolking tegenover de miljarden veedieren voor consumptie, ‘The Ghosts in Our Machine’ van Liz Marshall om 23.45 NPO2. Ga deze film wel opnemen, weet niet of ik ga kijken heb veel hele afschuwelijke you tube filmpjes gezien.Gestopt met kijken.

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    Ik geloof het wel, ga niet kijken. Ken dat soort beelden wel.
    Dat jij er niet naar kan kijken geeft wel aan dat je er ook niet achter staat.
    Zou ook niet weten wat we er aan kunnen veranderen. Geen vlees eten is voor mij geen optie en van het vlees wat ik bij de goede slager haal moet ik ook maar bij de blauwe ogen van de slager geloven dat de koe in kwestie het goed heeft gehad.
    Zelf een koe in mijn tuin zetten is ook al geen optie….

    (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan