Biocrematie: doden oplossen in vloeistof

De Vlaamse uitvaartsector maakt zich sterk voor het wettelijk toestaan van de biocrematie. Biocremeren of resomeren houdt in dat het lichaam van de overledene opgelost wordt in een vloeistof. In een paar uur tijd valt het lichaam uit elkaar, zoals dat onder de grond zou gebeuren, maar dan sneller. Wat overblijft is een wit poeder dat de nabestaanden kunnen meenemen. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat dit milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. De biocrematie wordt al 2 jaar toegepast in de VS en Canada. In Nederland buigt de Tweede Kamer zich volgende week over een mogelijke wetswijziging die biocrematie mogelijk zou maken, zo weet VRT Nieuws.

Bron(nen):   VRT nieuws      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Milieuvriendelijk?

  “Kaliumhydroxide, de stof die gebruikt wordt bij het resomeren, belast het milieu op verschillende manieren.

  De stof wordt volgens een industrieel proces geproduceerd uit kaliumchloride. Dit proces verbruikt zeer veel energie. Of de energie die verbruikt wordt bij de productie van kaliumhydroxide meegewogen is in de vergelijkingen tussen begraven, cremeren en resomeren is niet in alle gevallen duidelijk.

  Kaliumhydroxide is bovendien een corrosieve stof die schade toe kan brengen aan het waterleven[4] wanneer het in grote hoeveelheden geloosd wordt, maar kan het op eenvoudige wijze omgezet worden in een onschadelijk kaliumzout door na afloop van de resomering de vloeistof te neutraliseren met een zuur. De vloeistof mag via het riool afgevoerd worden wanneer de pH onder de tien is.”

 2. Burgermans

  Waarom zou je je haasten uiteen te vallen als je de eeuwigheid hebt?

  • Kees Cornelder

   Moeten de nabestaanden dan wachten tot Sint Juttemis (= eeuwigheid)?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Halofreak1990

    Bij het begraven van een persoon ga je normaliter niet staan wachten voordat het lichaam van de overledene uiteengevallen is. Een normale crematie duurt net zo lang als dit, of zelfs korter, dus ik snap het ‘voordeel’ van deze methode niet. Daarnaast, zoals door @Bangorak:disqus hieronder beschreven, is het nog maar de vraag of de nieuwe methode echt milieuvriendelijker is dan verbranding in een gasoven.

    (in antwoord op Kees Cornelder)

Reacties niet toegestaan