Klimaattop met vertraging officieel geopend in Sharm-el-Sheikh

Met enige vertraging is de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh, de COP27, officieel begonnen. De voorzitter van de vorige klimaattop, de Brit Alok Sharma, verrichte de opening en droeg het voorzitterschap over aan Egypte. Dat gebeurde ruim anderhalf uur later dan aanvankelijk gepland.

Het was niet geheel duidelijk waar het uitstel aan te wijten was. Vertraging komt op dit soort conferenties veel voor. Tegelijkertijd zeggen betrokkenen dat vooraf al veel discussie is geweest over de officiële agenda.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry is de voorzitter van deze klimaattop. Hij staat de komende twee weken voor de moeilijke taak om een verdeelde wereld achter gezamenlijke klimaatafspraken te krijgen.

Concrete actie

De Brit Sharma stond stil bij de vorige top in Glasgow en bedankte alle landen die sindsdien hun ambities hebben verhoogd, Australië voorop. Ook wees hij op de vele crises in de wereld, van de klimaatcrisis tot de "brute" Russische inval in Oekraïne.

"We maken vooruitgang, maar er is nog zoveel te doen. We zijn nog niet op het pad om binnen de 1,5 graad te blijven", verwees de vorige voorzitter naar het doel om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. "Hoe vaak moet de wereld nog worden wakkergeschud?" Deze conferentie moet "concrete actie" opleveren, aldus Sharma. "We weten wat we moeten doen om 1,5 graad in leven te houden."

Het internationale klimaatbeleid

Op de eerste dag vinden nog vooral gesprekken achter de schermen plaats. Regeringsleiders, onder wie ook premier Mark Rutte, komen maandag en dinsdag massaal naar de Egyptische badplaats om te praten over het internationale klimaatbeleid.